NOVINARI SU ZGROŽENI OVIM IZRAELSKIM CRTANIM FILMOM: Pogledajte kako su prikazali Palestince u njemu (VIDEO)

Udruženje stranih novinara osudilo je odluku da se objavi taj crtani, istakavši da to nije ono što je potrebno Izraelu kako bi bio shvaćen ozbiljno u međunarodnoj zajednici

  • 4

Izraelsko Minstarstvo spoljnih poslova postavilo je na Jutjubu ove nedelje kratki crtani film u kome ismeva izveštavanje stranih novinara iz Pojasa Gaze, uz upozorenje da tim palestinskim područjem vlada terorizam.

U NJEMU CARUJE TIŠINA: U ovom hramu prirode vlada potpuni MUK, a krije još jednu veliku tajnu (FOTO) (VIDEO)

Udruženje stranih novinara je saopštilo da je iznenađeno i alarmirano tim potezom ismevanja, uz ocenu da je odraz veoma lošeg ukusa.

U animiranom filmu vidi se novinar, očito Amerikanac plave kose, kako stoji nasred ulice u Gazi i govori o "modernom društvu", u kome "obični ljudi" samo pokušavaju da žive svoje živote. On kaže da nema terorista tamo i hvali lokalno stanovništvo, dok maskirani član Hamasa iza njegovih leđa ispaljuje rakete.

Podzemne tunele, koje su hamasovci izgradili za napade na Izrael, reporter, nakon što je odleteo u vazduh u prethodnoj sceni, opisuje kao "fascinantni pokušaj Hamasa da izgradi metro...koji će dovesti sistem transporta u Gazi u 21. vek".

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Militanti u međuvremenu noseći oružje u pozadini napreduju u pravcu Izraela. Pohvale palestinskog društva "liberalnog i pluralističkog" se nižu dok hamasovci kidnapuju jednog homoseksualca, sve do pojave voditeljke, koja stavlja naočare svom kolegi kako bi mogao da "vidi realnost življenja pod vladavinom Hamasa". Novinar tada doživi šok i pada u nesvest.

- Otvori oči. Terorizam vlada Gazom - kaže ona.

Udruženje stranih novinara osudilo je odluku da se objavi taj crtani, istakavši da to nije ono što je potrebno Izraelu kako bi bio shvaćen ozbiljno u međunarodnoj zajednici.

- Udruženje stranih novinara je iznenađeno i alarmirano odlukom izraelskog Ministarstva spoljnih poslova da producira crtani koji ismeva izveštavanje stranih medija o prošlogodišnjem ratu u Gazi. U vreme kada Izrael mora da se bavi ozbiljnim pitanjima u Iranu i Siriji, uznemirujuće je da ministarstvo troši vreme producirajući video od 50 sekundi, koji pokušava da ismeje novinare koji izveštavaju o sukobu, u kome je 2.100 Palestinaca i 72 Izraelaca ubijeno - navodi se u saopštenju i ističe: "Izraelska diplomatija želi da bude shvaćena ozbiljno u svetu. Objavljivanje obmanjujućih i loše zamišljenih videa na Jutjubu je neodgovarajuće, nije od pomoći i podriva ministarstvo, koje kaže da poštuje strane novinare i slobodu njihovog rada u Gazi".

Foto: Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis Foto: Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

U JERUSALIMU SE DANAS U 10 SATI SVE UKOČILO: Pogledajte zašto su svi ljudi stali kao skamenjeni (VIDEO)

Strane agencije navode da udruženje okuplja oko 500 novinara koji izveštavaju iz Izraela, Pojasa Gaze i sa Zapadne obale. Izraelski mediji javljaju da je crtani deo zvanične proizraelske propagande, odnosno napora da se odbrani od izveštaja UN o prošlogodišnjem ratu.

Očekuje se da će izveštaj, koji će uskoro biti objavljen, kritikovati tvrdnje Izraela da je učinjeno sve kako bi se minimizirale civilne žrtve.

Liberalni izraelski list "Harec" piše da u filmu nema stotina mrtvih palestinskih civila, uključujući dece, koji jesu pokušavali da žive mirnim žvotom pre nego što su ubijeni u izraelskim napadima prošlog leta. Ne vidi se ni totalno razaranje u Gazi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Isti list navodi da strana štampa može biti kritikovana za izveštavanje o palestinsko-izraelskom sukobu jer često pogrešno intepretira realnost, ignoriše važne trendove i pokušava da zauzme patronizirajući pristup konfliktu kako što to čini u ostalom delu Bliskog istoka.

Ali poenta tog videa nije bila da ubedi strane novinare u njihove greške, već je uvredljiv, omaložavajući i vrlo lošeg ukusa i neće pomoći Izraelu da popravi svoj imidž u svetu, ocenjuje komentator " Hareca".

Pogledajte video:

YouTube / Israel's Foreign Affairs Min.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radojica

    19. jun 2015 | 09:49

    Dobro se secaju sta su im nacisti radili u II svet.ratu.Po narodnoj da ja stadoh ti produzi.

  • momazver

    19. jun 2015 | 09:17

    Istina uvek...boli...nekoga..

  • Jeretik

    20. jun 2015 | 08:51

    Novinar na ratistu moze biti ratni izvestac,ili ratni dopisnik.CNN.ovi ,BBC.ovi su dopisnici,uvek dopisu debelu laz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA