SLOVENIJA IGRA PRLJAVU IGRU S ALBANCIMA: Haradinaj čeka pasoš i povratak na Kosovo

Haradinaj je izjavio da je pre 10 godina međunarodna zajednica tražila od njega da ode u sud u Hagu i da tamo "očisti od neistinitih optužbi rat OVK"

  • 17

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da u Ljubljani "čeka pasoš i povratak na Kosovo", optuživši Sloveniju da igra prljavu igru sa Albancima jer poštuje poternicu države koja više ne postoji, preneo je portal Koha.net.

KOSOVO TRAŽI OSLOBAĐANJE HARADINAJA: Hapšenje bivšeg premijera provokacija Kosova i građana!

- To je prljava igra, izrugivanje Albanca. Ne zaboravimo da nas (Albanca) ima sedam miliona. Njihova dvoličnost se vidi svuda na Kosovu - rekao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao da je Ljubljana "odgovorna jer se poziva na poternicu sa nostalgijom za Jugoslavijom ili se izvlači na inferiornost Srbije".

- Takvo izrugavanje Albanaca mora da se okonča - kazao je on.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Istovremeno, Kosovapres javlja da je parlamentarna grupa Alijanse za budućnost Kosova na vanrednoj konferenciji za štampu ispred Ambasade Slovenije u Prištini zatražila od kosovskih institucija da preduzmu korake za momentalno sprovođenje rezolucije usvojene u Skupštini Kosova za oslobađanje i neodložan povratak Haradinaja na Kosovo.

Haradinaj pušten na slobodu, ali ne sme da napusti Sloveniju!

Haradinaj je, takođe, rekao da je pre 10 godina međunarodna zajednica tražila od njega da ode u sud u Hagu i da tamo "očisti od neistinitih optužbi rat OVK", preneo je portal Koha.net.

- Otišao sam tamo, ali od "čišćenja" kako su rekli, rata OVK nije bilo ništa i sada traže osnivanje Specijalnog suda da bi sudili oslobodilačkom ratu ove vojske - kazao je Haradinaj.

Nešto ranije, u Ljubljani, slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec je rekao da će situacija oko bivšeg kosovskog premijera biti razrešena do kraja dana i da će on uskoro moći da se vrati na Kosovo.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Prema njegovim rečima, ministar pravde Goran Klemečič odlučio je da Haradinaj ne bude izručen Srbiji, čak i kada bi bilo takvo naređenje suda, pošto ga je Haški tribunal oslobodio optužbi.

Šef slovenačke diplomatije je napomenmuo da Srbija nije poslala zahtev za ekstradiciju. Istakavši da privođenje Haradinaja nije "izazvano politikom", već važećim nalogom za hapšenje, Erjavec je naveo da žali zbog "oštre reakcije" u Prištini, prenela je slovenačka agencija STA.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, priveden je na ljubljanskom aerodromu, po povratku iz Berlina.

Haradinaj je pred sudijom izjavio da neće napustiti Sloveniju bez sudskog odobrenja, a pasoš mu je privremeno oduzet.

Haški tribunal je dva puta oslobađao Haradinaja krivice za ratne zločine. Haradinaj je nakon suđenja u Hagu, koje je trajalo do aprila 2008, oslobođen zbog nedostatka dokaza.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • robija

    18. jun 2015 | 23:14

    Slovencima svaka čast što su uhapsili ovog ljigavca i ratnog zločinca.Ne znam šta Srbija čeka zašto već nisu spremna dokumenta da se taj monstrum konačno izvede pred Srpski sud gde će odgovarati za svoje zločine. A daće Bog da i on i neser orić uskoro budu u Srpskom zatvoru.

  • Janez

    18. jun 2015 | 22:58

    Danas su na slovenackim veatima javili da se ceka potvrda od srbije da li poternica jos vazi? I zbog toga slovenija trpi skodu i pritisak od strane siptara samo da znate.

  • Бинср

    19. jun 2015 | 00:41

    У Албанији једва 3 милиона, на Космету 800 хиљада, у Македонији 300 хиљада. О каквих 7 милиона прича овај терориста?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA