Istorijska presuda u Poljskoj

Sud u Varšavi zaključio je danas da su komunistički lideri koji su uveli vanredno stanje u Poljskoj pre 30 godina bili deo zločinačkog udruženja koje je htelo da slomi sindikat "Solidarnost".

  • 0

Komunistički lideri koji su uveli vanredno stanje u Poljskoj pre 30 godina bili su deo zločinačkog udruženja koje je htelo da slomi sindikat "Solidarnost", zaključio je danas sud u Varšavi, odbijajući tvrdnje da su njihovi postupci bili usmereni na to da spreče sovjetsku invaziju.

Kako izveštava Rojters, sud je osudio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Česlava Kišćaka na dve godine zatvora uslovno.

Druga dvojica optuženih - nekadašnji prvi sekretar poljske komunističke partije Stanislav Kanja i član tadašnjeg Državnog saveta nacionalnog spasa Eugen Kempara, oslobođeni su.

"Spasili smo Poljsku od još jedne tragedije u zaista poljskom stilu - počećemo ustanak, a posle kako bude… To 'kako bude' pretvorilo bi se u hiljade leševa", naveo je u završnoj reči Kišćak koji, kao i drugi, nije priznao krivicu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

U sudnici su osuđene dočekali uzvicima: "Ubice!", "Sramota".

Na optuženičkoj klupi nije bilo nekadašnjeg lidera komunista, 88.godišnjeg generala Vojćeha Jeruzelskog koji je izuzet iz procesa zbog lošeg zdravstvenog stanja.

"Nema sumnje da u momentu uvođenja vanrednog stanja nije bilo direktne opasnosti od oružane intervencije vojske Varšavskog pakta, čije zemlje su očekivale da stanje u Poljskoj reše poljske vlasti", rekla je sudija Eva Jethon, čitajući danas presudu.

Vanredno stanje u Poljskoj uvedeno je 13. decembra 1981. godine, kao odgovor na talas protesta sindikata "Solidarnost" Leha Valense, koji su, kako sada govore predstavnici bivše vlasti, mogli da izazovu vojnu intervenciju zemalja Varšavskog pakta.

(Izvor: Tanjg)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA