Uhapšeni kradljivci slike Pola Sezana vredne 100 miliona evra! (VIDEO)

Organizator pljačke uhapšen posle dramatične potere u Beogradu. Uhapšen i četvrti kradljivac, pronađeno oružje i 1,6 miliona evra. U pitanju je slika "Dečak u crvenom prsluku", koji je ukraden u Cirihu pre četiri godine

  • 1

Slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", vredna 100 miliona evra, koju su ukrala trojica srpskih državaljana, nađena je noćas u Beogradu posle spektakularne akcije SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal!

Vođa ove grupe je Ivan Peković iz Beograda, za kojim su u noćašnjoj poteri učestvovali i specijalni "presretači" saobraćajne policije. Uhapšen je i četvrti član bande, a kod uhapšenih je pronađeno 1,6 miliona evra i vatreno oružje.

Osim Pekovića, u istoj akciji su uhapšena još dvojica njegovih saučesnika u Beogradu i Čačku.

- Peković je lociran u blizini stadiona Crvene zvezde. Pošto je vozio veoma brz automobil, u poteru za njim uključeni su presretači. Jurnjava se odigrala duž Ustaničke ulice, do hotela "Radmilovac", a zatim u pravcu Leštana, gde su mu dva presretača presekla put na jednom parkingu, kada je i uhapšen. On je potom sproveden u prostorije SBPOK-a na saslušanje - kažu u MUP-u Srbije.

U potrazi za slikom i kradljivcima, naša policija sarađivala je s kolegama iz nekoliko država, a sama akcija pripremana je nekoliko meseci.

Kako javlja RTS, očekuje se dolazak švajcarskog stručnjaka u Beograd, koji bi trebalo da potvrdi da je reč o slici koja se smatra nacionalnim blagom Švajcarske.

U pljački u Cirihu pre četiri godine učestvovala su tri maskirana čoveka i vozač i ona se smatra za najveću pljačku u istoriji Švajcarske i za jednu od najvećih u Evropi. Ukradena dela su ukupne vrednosti od 112 miliona evra, a deo su kolekcije Emila Brilea, jedne od najvrednijih kolekcija s delima postmodernizma u Evropi.

Kako su tada izveštavali strani mediji, pljačkaši su "govorili na nemačkom jeziku s jasnim slovenskim akcentom", a godinu dana kasnije je u Srbiji objavljena informacija da su na listi osumnjičenih dvojica državljana Srbije, od ranije poznatih policiji po pljačkama juvelirnica.

Ubrzo posle pljačke pronađene su Moneove "Bulke kod Veteja" i Van Gogova "Grana Kestena" u gepeku napuštenog automobila, ali je potraga za Sezanovim "Dečakom u crvenom prsluku" i slikom "Ludovik Lepik i njegove ćerke", čiji je autor Dega, nastavljena. Vrednost pronađenih slika je procenjena na 44 miliona evra.

Inače, u svetu se traga za još jednim Sezanovim delom - u pitanju je pejzaž "Over sir Oaz", vredan oko pet miliona evra, ukraden 2000. iz Univerzitetskog muzeja u Oksfordu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić  potvrdio je da je policija u Beogradu pronašla sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku".

Navodeći da je ta slika ukradena u Cirihu 2008. godine, Dačić je na konferenciji za novinare u Palati "Srbija" rekao da su tim povodom uhapšena četvorica osumnjičenih - Ivan Peković, Draško Mladenović, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević.

(M. S. / foto: Tanjug, video: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA