Srbija zatražila izručenje Nasera Orića!

Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine

  • 70

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švajcarske izručenje Nasera Orića koji je nedavno u toj zemlji uhapšen po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

ORIĆEVI VOJNICI SU MI UBILI DVE ĆERKE I MUŽA: Potresna ispovest žene čija je kuća zavijena u crno!

Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Orić je u ekstardicionom pritvoru saslušao švajcarski tužilac, koji mu je predočio zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je nedavno da Srbija ne sme da odustane od zahteva za izručenje Orića i upitao ko je taj koji traži da se on ne procesuira.

Vučić je tada pročitao iskaze svedoka iz istrage koji su do detalja ispričali kako je Orić krenuo na selo Zabražje da "istera Srbe i četnike" iz njega.

- Da li smatrate da država Srbija sme da odustane od zahteva za izručenje Orića...Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sin koji to traži? Imamo svedoke, žive ljude -  ukazao je Vučić i pročitao kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili.

Printskrin: YouTube/Ibro Zahirovic Printskrin: YouTube/Ibro Zahirovic

ISPOVEST CVETKA RISTIĆA: Orićevi vojnici su mi oca živog spalili!

Federalna pravosudna kancelarija Švajcarske tada je saopštila da će se nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici žaliti na izručenje Srbiji.

TRAGIČNO SVEDOČENJE: Dve mlade muslimanke pričaju kako su ih brutalno silovali ljudi Nasera Orića (VIDEO)

Tužilaštvo u Beogradu raspisalo je međunarodne poternice za ratnim komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.

Foto: sense-agency.com Foto: sense-agency.com

Orić je bivši bošnjacki komandant koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, posto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zlocini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

Trenutno se nalazi u ekstardicionom pritvoru od hapšenja po srpskoj poternici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA