HEROJI SPASLI SRBIJU OD EBOLE: Nećete verovati šta su ovi Srbi uradili kad su saznali da su zaraženi!

Sada nakon dva meseca konstantne kontrole, oni su potpuno izlečeni. A ostao im je i imunitet na ebolu

  • 2

Dvojica Beograđana koji su bili angažovani u italijanskoj terenskoj bolnici u najugroženijem gradu Sijera Leonea preživela su ebolu i tek kada su sto odsto bili sigurni da su izlečeni, vratili su se kućama.

Pod zdravstvenim nadzorom naših lekara iz Zavoda za javno zdravlje Beograd, bili su mesec dana. Javljali su im se redovno, a imali su i obavezu da ih obaveste ukoliko primete bilo kakve promene zdravlja.

SVETSKA VEST BROJ 1: Napravljena vakcina koja leči SIDU, EBOLU, SARS i MERS!

Sada nakon dva meseca konstantne kontrole, oni su potpuno izlečeni. A ostao im je i imunitet na ebolu.

U pitanju su zdravstveni radnici u tridesetim godinama koji su se u Srbiju vratili pre četiri, odnosno tri meseca.

EBOLA STIGLA DO HRVATSKE GRANICE: U Ljubljani primljen pacijent sa svim simptomima smrtonosne bolesti!

O tome nisu želeli da se priča u javnosti jer su samo porodici rekli da su oboleli od opakog virusa.

- Institutu za javno zdravlje ''Batut'' je preko kanala međunarodnog zdravstvenog pavilnika javljeno da su dva naša državljanina obolela od ebole. Objasnili su nam da su radili sa inficiranima, ali da su uprkos merama zaštite i oni dobili virus - kaže za ''Blic'' dr Dragan Ilić, direktor ''Batuta''.

OPASNOST SE VRAĆA U EVROPU? Britanski vojni lekar zaražen ebolom!

Nakon saznanja da imaju ebolu, mladići su izričito tražili da ostanu u Sijera Leoneu i da ih nipošto ne prebacuju u Srbiju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To je na neki način herojsko delo. Nisu želeli da virus donose u Srbiju. Mislili su na svoju porodicu, prijatelje i građane Srbije - ističe dr Ilić.

Da li pacijenti mogu da se prebace u svoju državu ili se leče tamo gde su inficirani, odlučuje Svetska zdravstvena organizacija na terenu. Mladićima su uslišili želju i oni su ostali u terenskoj bolnici, gde su ih lečile kolege.

Nakon dobijanja sertifikata da nemaju više ebolu, dobili su i mogućnost da putuju i poslati su u Beograd, gde su ih na aerodromu, po proceduri, sačekali sanitarni inspektori.

Dvojica Beograđanina sada imaju u krvi svojevrstan ''serum za oporavak'', što je novo ime za krv oporavljenih pacijenata, za koju se veruje da sadrži posebna antitela koja pomažu u borbi protiv ebole.

- Transfuzija krvi ima neke sličnosti s vakcinama na čijem se razvoju radi, u kojima se koriste veštačka antitela slična onima koja su pronađena u krvi preživelih. Tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspešan - objašnjava dr Dragan Ilić.

(Telegrar.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan Novi Sad

    22. jun 2015 | 16:02

    Svaka cast heroji!!!

  • Ogi

    24. jun 2015 | 12:15

    Vasa dobra volja je nagradjena,izljeceni ste.A za insistiranje da ostanete u nedodjiji,alal vera.Covjek prirodno reaguje i trazi da zivi,ovo je za svaku pohvalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA