Uksršnja trpeza košta 9.000 dinara

Trpeza se ne može zamisliti bez jaja, a novac se mora odvojiti i za posna i za mrsna jela

  • 0

Prosečna srpska domaćica moraće da odvoji oko 9.000 dinara za pripremu trpeze povodom Velikog petka i Vaskrsa. Na trpezi će morati da se nađu jaja, ali pored njih su neophodne i druge vrste jela, posnih i mrsnih. Trgovinski lanci su najavili sniženja povodom uskršnjih praznika.

Cena trpeze za petak i nedelju bila bi niža da nije visoke cene jaja, bez kojih se Uskrs ne može ni zamisliti. Iako su do pre dva meseca koštala između deset i 15 dinara, za jaja se sada na pijacama mora odvojiti između 15 i 20 dinara po komadu. Cena pakovanja od deset komada jaja klase S u prodavnicama kreće se između 130 i čak 248 dinara.

Osim jaja, na prazničnoj trpezi trebalo bi da se nađu predjelo, supa i salata, od kilogram do dva svinjskog buta ili jagnjetine sa krompirom, sarma, kolači, torta, piće. Za Veliki petak tu su riba, riblja čorba, baklave i druge posne đakonije. Račun za ova jela vrlo brzo stigne do 5.000 dinara. Ipak, u zavisnosti od porodice i količine hrane i pića koja će se na trpezi naći, ova cifra se penje i do 9.000 dinara.

Ipak, veliki trgovci će malo olakšati prazničnu kupovinu, jer sada odobravaju odloženo plaćanje od 90 do čak 120 dana. Takođe, u gotovo svim trgovinskim lanicma odavno su počela vaskršnja sniženja. Cene mesa, jaja, pića i svega što će zatrebati za praznike znatno su niže nego pre desetak dana, pa će akcijskim sniženjima nakratko biti ublažen nedavni talas poskupljenja.

(M. S. / Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA