FRANCUZI BESNI: Amerikanci prisluškivali ČAK trojicu njihovih predsednika!

Sajt Vikiliks objavio je dokumenta koja pokazuju da su SAD prisluškivale francuskog predsednika Fransoa Oland i njegova dva prethodnika

  • 10

Sjedinjene Američke Države prisluškivale su poslednja tri francuska predsednika - Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg lidera Fransoa Olanda, preneli su francuski mediji, pozivajući se na podatke Vikiliksa.

OVO JE PLAN SAD I EU ZA KONTROLISANJE SVETA: Vikiliks objavio zapanjujuća tajna dokumenta!

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list "Liberasion".

List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Francuska vlada ocenila je danas da je špijuniranje neprihvatljivo među saveznicima pošto je sajt Vikiliks objavio dokumenta koja pokazuju da su SAD prisluškivale francuskog predsednika Olanda i njegova dva prethodnika.

Foto: Wikileaks.org Foto: Wikileaks.org

- Neprihvatljivo je među saveznicima - naveo je kratko portparol francuske vlade Stefan Le Fol uoči hitnog sastanka koji je sazvao Oland sa svojim šefovima bezbednosti, prenela je agencija AFP.

Prema njegovim rečima "teško je prihvatiti da među saveznicima može biti takva vrsta aktivnosti, posebno prisluškivanja predsednika Republike".

- Kada se borimo protiv terorizma, teško da neko može da zamisli ili razume šta bi moglo da motiviše saveznika da špijunira svoje saveznike -rekao je Le Fol.

Le Fol je pokušao da umanji "podiglu prašinu" u javnosti, rekavši da to nije nešto što bi trebalo da izazove svetsku krizu.

Jelisejska palata u Parizu, sedište Predsednika Francuske Republike i njegova zvanična rezidencija. Foto: Wikipedia / Eric Pouhier Jelisejska palata u Parizu, sedište Predsednika Francuske Republike i njegova zvanična rezidencija. Foto: Wikipedia / Eric Pouhier

- Imamo dovoljno teških kriza, danas, u svetu - dodao je on.

Predsednk Oland sazvao Savet za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je američka Nacionalna bezbednosna agencija špijunirala Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg francuska predsednika.

Sastanak će početi u devet sati po lokalnom vremenu u Parizu.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela da su američke bezbednosne službe špijunirale Širaka, Sarkozija i sadašnjeg predsednika Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    24. jun 2015 | 12:28

    "Sve dok ameri prisluŠkuju svoje evropske podanike i saveznike u NATO alijansi znači da izmedju njih postoji neizmerno poverenje".

  • Gekke Joopi

    24. jun 2015 | 19:17

    Tim idiotima se i Merkelova morala izviniti sto ih je optuzila za prisluskivanje, a sta onda da napravi Oland?

  • Nada

    24. jun 2015 | 17:25

    Veliki brat nadzire gde god moze i smislja nove matrixe za pranje mozga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA