Štrajk sindikata lekara i farmaceuta od 17. aprila

Članovi sindikata nezadovoljni primanjima, najavili poštovanje minimuma procesa rada

  • 0

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) dr Dragan Cvetić najavio je da će taj sindikat stupiti u štrajk 17. aprila. U domovima zdravlja poštovaće se minimum procesa rada, što obuhvata pružanje lekarske pomoći trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima. Drugi sindikat zdravstvenih radnika održaće protest u četvrtak, 19. aprila na Trgu Nikole Pašića

Kao glavne razloge za štrajk SLFS navodi Uredbu o korektivnom koeficijentu kojom bi plate zdravstvenim radnicima bile smanjene na 90 odsto od sadašnjih primanja.

- U protekle četiri i po godine plate u zdravstvu povećane su za samo 8,7 odsto i pored toga što su dodatno obezvređene inflacijom, a ne postoje ni parametri kojima bi se merio radni učinak u zdravstvu - rekao je Cvetić.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić najavio je da će taj sindikat u četvrtak, 19. aprila, održati protest na Trgu Nikole Pašića u 11 sati. Protest će biti nastavljen u podne ispred zgrade vlade Srbije.

Savić je rekao da su zdravstveni radnici nezadovoljni visinom zarade, uvođenjem sistema kapitacije kojim se niske zarade još više obezvređuju, a naročito zbog oduglovlačenja u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savić je dodao da, ukoliko sa vladom ne bude postignut sporazum, članovi tog sindikata stupaju u štrajk 25. aprila.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA