SREĆA PA SMO ŽIVI: Policija zbog UMORA dnevno isključi 10 vozača autobusa!

Podaci MUP-a prema kojima je samo u šest meseci ove godine čak 1.300 vozača na srpskim putevima sankcionisano zbog prekoračenja vremena vožnje, odnosno nekorišćenja propisanih odmora, šokirali su javnost

  • 7

Čak i ako se izuzmu prevare sa štelovanjem tahografa, o čemu se ćuti, podaci MUP-a i iskustva vozača autobusa na međunarodnim linijama pokazuju da putnici nisu dovoljno bezbedni.

 Umor vozača autobusa glavni razlog nesreće kod Bubanj Potoka?! (FOTO) (VIDEO)

Podaci MUP-a prema kojima je samo u šest meseci ove godine čak 1.300 vozača na srpskim putevima sankcionisano zbog prekoračenja vremena vožnje, odnosno nekorišćenja propisanih odmora, šokirali su javnost.

VOZAČU AUTOBUSA SMRTI SMRSKANE NOGE: Vatrogasci ga izvlačili sat vremena iz vozila!

 

Ipak, činjenica je da mnogi od vozača prođu ispod radara policije jer šteluju tahografe kako bi umanjili prikazano vreme putovanja. Malo koji vozač je spreman da govori na ovu temu, uglavnom zbog straha od otkaza ili osude kolega.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

STRAVIČNE FOTKE: Evo kako sada izgleda autobus smrti! (FOTO) (VIDEO)

- Smenu preuzimam u šest ujutru i čim počnem da vozim aktivira mi se tahograf. Ipak, prva dva sata vožnje tahograf radi u prazno, odnosno iako beleži da autobus radi ne beleži i ime vozača koji autobusom upravlja! Dakle, ja uvek vozim dva sata duže od dozvoljenog maksimuma, ali to se preko tahografa prosto ne može dokazati - priča za “Blic” vozač autobusa na međugradskim linijama.

Mnogo teža su iskustva vozača na međunarodnim linijama. Jedan od njih, koji prevozi turiste do obale Grčke, angažovan je najmanje 36 sati, sa minimalnim odmorima.

- Ukoliko je polazak iz Vojvodine, autobus kreće već pre 15 sati, da bi oko 17 sati primio putnike u Beogradu. Vozači imaju obavezu da se menjaju na tri sata, ali od Beograda do mora u Grčkoj vozači prave tri, četiri pauze. Prva je u blizini Velike Plane, druga je u motelu “Predejane” ili restoranu “Džep”, i jedino ona traje 45 minuta. Ostale najviše po 20 minuta, a posle prelaska granice Preševo-Tabanovce, kroz Makedoniju se vozi bez odmora - kaže sagovornik koji je godinama vozio međunarodne rute ka Grčkoj.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na odredištu, šoferi putnike razvoze do apartmana, posle čega su dužni da očiste autobus pre sledeće ture. Retko koji vozač od agencije dobije priliku da spava u krevetu, već se uglavnom lomataju na sedištima autobusa, ili autobuskom bunkeru predviđenom za spavanje vozača u toku vožnje, gde je zagušljivo.

Načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave saobraćajne policije Boban Milinković najavio je juče pojačanu kontrolu autobusa tokom letnje sezone. On je rekao da je od početka godine sankcionisano više od 1.300 vozača autobusa zbog prekoračenja vremena upravljanja, odnosno nekorišćenja propisanih odmora.

Milinković kaže da se kontrola autobusa obavlja uz pomoć opreme za kontrolu - digitalnih i analognih tahografa iz koje se vide aktivnosti vozača u poslednjih 28 dana, na osnovu čega se jasno može utvrditi da li je vozač prekoračio dozvoljeno vreme upravljanja vozilom i da li je koristio propisane pauze i odmore.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    26. jun 2015 | 08:58

    Kaznjavajuci vozace nece se nista postici,treba kazniti vlasnike prevoznickih kompanija i agencija koji tjeraju vozace da voze mimo zakonskih propisa,a sve u interesu izrabljivanja radi exstra profita.

  • Milan

    27. jun 2015 | 07:48

    Kontrolisite firme za koje rade,i nece biti problema.vozac autobusa

  • dejan

    26. jun 2015 | 20:44

    prošle godine vraćajući se sa mora,u svom automobilu;negde posle Vranja me zaobišao autobus .iako sam ja vozio 85-90km/h on je prošao kao da stojim.nastavio je da obilazi redom sve iako na tom delu ima delova gde je i puna linija.dva tri puta je ozbiljno *uletao*u makazice ali nije stajao.za nekih 5-6 minuta više ga nisam mogao ni videti a kamoli stići.stigao sam ga na parkingu u Predejanima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA