HVATAO SAM NAJVEĆEG KRVNIKA SRBA, A DRAŽINI ČETNICI SU MI UBILI OCA: Ispovest najstarijeg živog narodnog heroja (FOTO)

- Mog oca ubili su četnici, kada se vraćao kući posle Kolašinske skupštine 1943. godine. Tako da mi je neshvatljivo da je rehabilitovan četnički komandant - kaže sa tugom Velimir Radičević

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Никола
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • makk

    19. april 2017 | 05:34

    Četnici? Smrdljivci, sitni lopovi i ubice. Ako malo bolje uporedite njih i današnju demokratiju i neofeudalizam? Smrt fašizmu sloboda narodu!

  • Урош

    10. mart 2016 | 21:46

    Свака част на доживљеним годинама,ово је прави херој који је хватао усташке злочинце.Хероји никада неће бити људи који су клали домаћине по шумадијским селима.Смрт фашизму слобода народу!

  • Miladin Radosavljevic

    28. decembar 2015 | 22:13

    Dragi Velimire, Cestitam ti na visokim godinama do kojih si dostigao. Moje ime je Miladin Radosavljevic. Rodjen sam 1933 godine u selu Lipnici kod Cacka . Mojo tac Ljubomir-Ljubo Radosavljevic pristupio je cacanskom partizanskom odredu “Dr Dragisa Misovic “ u julu 1941 godine u kojem je komandant Odreda bio moj stric Momcilo-Mole Radosavljevic. Secam se jedne snezne noci krajem decembra 1941 godine kada je cetnicki odred Boze Javorca upao u moju kucu i odveo mog oca zajedno sa drugim partizanima iz mog sela i predali ga nemcima, koji su ga sproveli u logor u Smederevskoj Palanci, gde je proveo nekoliko meseci. U oblacenju koje je zahtevano pod pritiskom Javorcevih ljudi otac je trazio odelo, cipele,kapu…. Bio sam u drugom razredu osnovne skole. Na pocetku tog skolskog razreda moja baba Kata kupila mi je novu sajkacu sivomaslinaste boje. Video sam Ljuba kako je obukao odelo a trazio je cipele i kapu. Nisam siguran da li je uspeo da u onoj brzini pronadje cipele ili je mozda otisao bos po onom velikom snegu. Baba Kata mu je pruzila moju novu sajkacu.Mole je uhvacen nekoliko dana kasnije, predat nemcima,koji su ga streljali 1942 u Cacku. Vidim ovde tvoju sliku iz logora u Smederevskoj Palanci sa logorasima koji su svi sa sajkacama. Ne mogu reci da li je moj otac na toj slici.U celom posleratnom periodu razmisljao sam o slikama.Uvek sam smatrao neverovatnom cinjenicom da ne postoji ni jedna jedina slika mog strica Mola, komandanta Cacanskog partizanskog odreda.Isto tako je cudno da ne postoji ni jedna slika mog drugog strica Milana Radosavljevica, cije je partizansko ime bilo Mile Abaz, koji je bio jedan od najblizih drugova Ive Lole Ribara i borio se sa vama tamo u onim planinama. Mojo tac Ljubo umro je 1 januara 1978 godine. U celom posleratnom periodu trazio je status borca i nikada ga nije dobio. Nikakvom politikom se nikada u mom zivotu nisam bavio. Ne volim da ogovaram, ali bih zeleo da kazem nesto sto je davno bilo dospelo do mojih usiju. Cuo sam da Tito nije voleo mog strica Mila Abaza i da je u jednoj prilici ljutine uzviknuo : “Ili on ili ja!”. Oba ratna prijatelja su poginuli u toku rata, Lola 1943, Mile Abaz 1944. Dragi Velimire, mozda ti znas nesto o tome. Ako znas reci mi. Vreme je proslo. Nismo vise deca. Pozdrav, Miladin Radosavljevic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA