OVIH 12 GRADOVA SU SLEDEĆI NA UDARU TERORISTA: Da li je među njima i Beograd?

Gradovi su rangirani s obzirom na intenzitet i učestalost napada od prošle godine, a u obzir je uzet i broj i snaga napada u poslednjih pet godina

  • 12

Za nekoliko sati, juče su se dogodila tri fatalna teroristička napada, na tri kontinenta, u kojima je život izgubilo na desetine osoba. Dok jedni žale za žrtvama, islamisti na društvenim mrežama slave napade.

Prema najnovijem indeksu potencijalne opasnosti od terorističkog napada kojeg je izradila kompanija koja se bavi procenama rizika, trenutno je Bagdad najopasniji grad na svetu.

Indeks koji "smrtonosne" gradove rangira prema mogućnosti da budu napadnuti od terorista s ozbirom na istoriju grada objavio je britanski Telegraf.

Prema njima, u popisu od 64 grada, pod "ekstremnim" rizikom od napada je najveći broj sa Srednjeg Istoka, ali i u Aziji, 14 u Africi, dok su samo tri u Evropi - Lugansk, Donjeck i Ukrajina, koji se nalaze na 46. i 56. mestu. Ruski grad Grozni je na 54., a čak sedam gradova s "ekstremnim rizikom" se nalaze u Iraku.

Ipak, značajan porast opasnosti beleži se i u glavnom gradu Francuske Parizu, koji je prošle godine bio na 201. mestu, ali nakon ovogodišnjih događaja je "skočio" na 97. mesto.

Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP

Britanski grad u kojem je najveći rizik od terorističkog napada je Belfast, a slede ga Bristol, Kardif, Mančester i London.

Gradovi su rangirani s obzirom na intenzitet i učestalost napada od prošle godine, a u obzir je uzet i broj i snaga napada u poslednjih pet godina.

Ovo je 12 prvih gradova s "ekstremnim" rizikom od terorističkog napada:

- Bagdad, Irak

- Kabul, Avganistan

- Mogadiš, Somalija

- Abudža, Nigerija

- Sana, Jemen

- Bejrut, Liban

- Damask, Sirija

- Jerusalim, Izrael

- Islamabad, Pakistan

- Kairo, Egipat

- Tripoli, Libija

- Nairobi, Kenija

Foto: Tanjug/AP/Militant Website Foto: Tanjug/AP/Militant Website

U Kuvajtu je odgovornost za napade preuzela Islamska država, napadač iz Francuske je od ranije poznat antiterorističkim jedinicama, a za Tunis niko nije preuzeo odgovornost.

Svi ovi napadi su izazvali strah da će se zaista i ostvariti najave islamista da će "ovo biti mesec katastrofe za nevernike", objavila je Raša tudej.

(Telegraf.rs / Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • senka

    27. jun 2015 | 11:30

    ja neznam zasto im se nevrati istom mjerom kome oni prjete treba isto istom mjerom kad nesto urade odma im duplo vratiti

  • Mikavica Slobodan

    27. jun 2015 | 10:48

    mene cudi da islamski mnogobrojni svet u evropi ne izadje na ulice da se digne protiv divljastva njihivi suverenika. Islamisti samo blamiraju islam.

  • gags

    27. jun 2015 | 14:55

    Polako dog god imaju interesa od njih oni ce postojati kao i alkaida kad nebudu vise imali interesa smaknu ih dog kazes keks kao i mafije sto smicu od kojih nemaju interesa tako i teroriste iza tih maski se skrivaju svjetski mocnici kojih se sve pita i presedbik u americi i van amerike, te igre sto oni igraju tek cemo saznati ako budemo ziveli u nekom dokumentarnoj emisiji za 100 godina kao sto sad pricaju o hitleru i staljinu sta su radili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA