PUTIN SE SPREMAO ZA RAT SA SKANDINAVIJOM: Hiljade vojnika vežbalo za invaziju!

Simulirani odgovor Kremlja bio je napad na četiri skandinavske države - Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku

  • 30

Centar za analizu evropske politike (CEPA), prema upravo objavljenoj studiji o bezbednosti Baltika, utvrdio je da je ruska vojska u martu uvežbavala invaziju na Skandinaviju.

HTELI SU DA UNIŠTE PUTINA, A UNIŠTILI SU SEBE: Nemci očajni, gube milijarde zbog sankcija!

Za potrebe ovih vojnih manevara bilo je angažovano 33.000 vojnika, a sve se odvijalo u sklopu scenarija prema kojem je u Moskvi na podsticaj Zapada započeo narodni ustanak protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Simulirani odgovor Kremlja bio je napad na četiri skandinavske države - Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku.

Deo vojnika uvežbavao je invaziju Norveške s ciljem zauzimanja teritorija na severu te države, dok su ostali simulirali zauzimanje finskih Alandskih ostrva, švedskog ostrva Gotlanda i danskog ostrva Bornholma, koji se redom nalaze na strateški ključnim položajima i važnim pomorskim pravcima u Baltičkom moru.

Okupacija ovih ostrva Rusiji bi uveliko olakšala eventualnu izolaciju Estonije i Litvanije, koje već neko vreme strahuju od krimskog scenarija koji je ranije snašao Ukrajinu.

- Kontrola ovih teritorija gotovo bi onemogućila NATO u nameri da svojim saveznicima dovede pojačanja -  tvrdi autor studije Edvard Lukas, inače jedan od čelnika CEPA.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Od država koje bi se u realizaciji ovakvog scenarija našle na ruskoj meti, Danska i Norveška su članice NATO, dok su Finska i Švedska formalno neutralne.

Lukas smatra da bi ove zemlje trebale učvrstiti vojnu saradnju s drugim ranjivim državama, posebno Estonijom, Litvanijom i Poljskom.

Vojne vežbe u Rusiji, kao i u drugim državama, sasvim su uobičajena pojava, premda je unatrag godinu dana pokazivanje vojnih mišića nešto intenzivnije i u Moskvi i na Zapadu.

Ovo je prvi put da se saznalo što su ruske snage konkretno uvežbavale, barem tako tvrdi autor studije.

Ipak, neki analitičari smatraju da Rusi ne bi bili u stanju napasti četiri skandinavske države dok se ne izvuku iz ukrajinskog konflikta.

(Telegraf.rs/ Izvor: avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutin

    28. jun 2015 | 20:20

    Svedjani su nemocni

  • ja

    28. jun 2015 | 22:21

    Ko pise ovo bre ... gde su slike 30000vojnika koja je to sila ,dr rusi kakvi god bili ... nemaju adpiracije za osvajanjem ... zasto bi kolika je rusija trece snaga natoa je diskutabilna ... Srb je slabo naoruzana pruzila otpor lava ... gadjali jesu civile ... oni su najvece zrtve ... kad pisete ove clanke podgrevate nesigurnost u narodu i trece da nato napadne ... rusiju to bi bio rat ... poguban za mnoge dr zemlje rusika belorusija kazakstan infija iran pakistan ... kina nisu rusi tako sami kao sto vi mislite ... ne branim ih ... ali nato srbiju nije savladao ... vojno sad srbiju pokusava da savlada politicki ...da je tako mislite danas ne bi opet napali ?

  • Mikele

    29. jun 2015 | 00:21

    Zivela Majka Rusija i nasa pravoslavna braca Srbi i Rusi Braca zauvek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA