PAPA HOĆE DA PROBA KOKU: Poglavar rimokatoličke crkve šokirao svet!

- On je izričito rekao da hoće da žvaće listove koke pa ćemo svetog oca dočekati sa svetim listom koke - rekao je bolivijski ministar kulture

  • 25

Papa Franja je izrazio želju da žvaće listove koke kada u julu bude posetio Boliviju, izjavio je juče na državnoj televiziji Marko Maćikao, bolivijski ministar kulture.

SKROMNI PAPA: Nije se vozio ni mercedesom, ni BMW-om, već...

Mnogi su se pitali da li to poglavar rimokatoličke crkve hoće da pokaže toleranciju prema drogama ili to čini u znak poštovanje tradicije.

Glavni grad Bolivije, La Paz, nalazi se na 3.600 metara nadmorske visine i jedna je od najviših svetskih prestonica, a lokalno stanovništvo se vekovima protiv visinske bolesti bori žvakanjem listova koke.

Turisti ih takođe koriste, ali u vidu čaja, da bi ublažili efekte visinske bolesti kada borave u La Pazu.

Neprerađeni listovi koke se legalno i masovno koriste u Boliviji, ali i u ostalim andskim zemljama. Bolivijanci, uključujući bolivijskog predsednika Eva Moralesa, zastupaju pravo žvakanja lišća koke, a biljku smatraju svetom.

- Ponudili smo papi čaj od koke ili nešto drugo za visinsku bolest - rekao je Maćikao.

- On je izričito rekao da hoće da žvaće listove koke pa ćemo svetog oca dočekati sa svetim listom koke - rekao je on.

Posle Perua i Kolumbije, Bolivija je treći proizvođač koke i kokaina u svetu. Žvakanje listova koke bilo je zabranjeno Međunarodnom konvencijom o drogama iz 1961. godine, ali su 2013. godine. Ujedinjene nacije u dokument unele klauzulu kojom se ova praksa izuzima.

Papa će od 8. do 10. jula boraviti u poseti Boliviji.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr_sokrates

    29. jun 2015 | 17:16

    Papa se drogira sve u 16 ;)

  • K.Olazabal de Aleksic

    29. jun 2015 | 19:31

    My name is K.Olazabal de Aleksic,a bolivian ,married to serbian man.A correction,La Paz is not a capital of Bolivia...its Sucre....and by the way,my husband liked so much coca leaf last decembre :-))))

  • Dragan

    29. jun 2015 | 20:24

    Papa care, koka je kraljica :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA