TITOVA JUGA BILA RAJ?! Klali smo se i tada zbog gluposti, radile su kame zbog "kupus kalje" (VIDEO)

Danas smo gotovo oguglali na prizore u kojima poludeli očevi kojima se ne sviđaju izabranice njihovih sinova ubijaju sve redom, pa smo skloni da idealizujemo period socijalističke Jugoslavije. Odgledajte kratki dokumentarni film Krsta Papića pod nazivom "Kad te moja čakija ubode" i biće vam jasnije da postoji kontinuitet ludila na ovom prostoru

  • 14

Krsto Papić je bio po rođenju Crnogorac, po vokaciji verovatno Hrvat, a po svemu jugoslovenski scenarista i reditelj koji je rođen u blizini Nikšića 1933. godine. Umro je 2013. godine.

Tokom života snimio je veliki broj filmova, među kojima se posebno izdvajaju "Lisice" iz 1969. godine koji je nagrađen Zlatnom arenom u Puli, "Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj", iz 1973, "Tajna Nikole Tesle" sa Petrom Božovićem u naslovnoj ulozi iz 1980. i "Život sa stricem" iz 1988. godine.

Probrali smo 18 vrhunskih jugoslovenskih filmova koje sigurno niste gledali (VIDEO)

Učestvovao je u Hrvatskom proleću početkom sedamdesetih godina, u vrlini činjenice da je tamo studirao i diplomirao, i bio je smatran zagrebačkim odjekom Crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji koji se skoro isključivo odigravao u Srbiji.

Njegov film o kome sada govorimo je kratkog, dokumentarnog karaktera, snimljen je u produkciji Zagreb Filma godine 1968. Zove se "Kad te moja čakija ubode". Tema? Ubistva noževima i sekirama u srednjoj Bosni tokom šezdesetih godina.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Grafički prikaz ludila koje na ovim prostorima izgleda ne prestaje da postoji pa ma kakva vlast bila najbolje će vam ilustrovati činjenicu da pravite veliku grešku kada idealizujete period SFRJ.

Umesto da vam prepričavamo čitav film, pomenućemo samo prvi slučaj kojim se bavi: nesrećnik je čoveku opsovao "kupus kalju" (šta god to značilo!) i ovaj se pijan našao toliko uvređen da ga je zaklao.

Potresni razgovori sa roditeljima, rođacima i očevicima, prikazi krvi čiji tragovi godinama kasnije preživljavaju na stablima... Sve prati pesma momaka u kafani, zlokobna narodna pretnja čakijom. (Ovaj kratkometražni film bi možda trebalo gledati u svetlu rata u Bosni početkom '90-ih godina.)

Prvi deo možete pogledati na ovom linku.

Drugi deo možete pogledati na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deonisious

    6. decembar 2015 | 11:02

    Sami smo za sve krivi, Tito nam nije bio kriv ništa.

  • Дадо РС Данило

    6. decembar 2015 | 12:07

    Добро да вам Србија није и за ово крива. Иначе она је крива по потреби тамо неких. Дешавала су се тада и много гора нерасвјетњена убиства само је пропаганда била другачија. Све у интересу бајке ,среће и задовољства маршала тите и његових доушника.

  • Dagd

    6. decembar 2015 | 13:41

    Pod teretom zivota,kicma mi se savija,ipak ni je milija ,tuzna - Jugoslavija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA