EVROPA APELUJE: Kinezi, započnite pregovore sa dalaj-lamom!

- Izrazio sam zabrinutost za slobodu izražavanja i udruživanja u Kini koja se odnosi na situaciju u kojoj su tibetanske i ujgurske manjine - izjavio je Donald Tusk na kraju 17. samita EU-Kina u Briselu

  • 0

Evropska unija je u ponedeljak izrazila zabrinutost za sudbinu tibetanskih i ujgurskih manjina u Kini i zatražila od Pekinga da započne "istinski dijalog" s predstavnicima dalaj-lame, velike figure borbe za nezavisnost Tibeta.

DALAJ LAMA: Putin je egocentrik, želi ponovo da izgradi Berlinski zid!

- Izrazio sam zabrinutost za slobodu izražavanja i udruživanja u Kini koja se odnosi na situaciju u kojoj su tibetanske i ujgurske manjine - izjavio je Donald Tusk na kraju 17. samita EU-Kina u Briselu.

- Pozvao sam Kinu da započne istinski dijalog s predstavnicima dalaj-lame - dodao je predsednik Evropskog veća koje predstavlja 28 članica Evropske unije. Peking redovno optužuje Dalaj lamu da pribegava "duhovnom terorizmu" kako bi promovisao ideju o nezavisnosti Tibeta.

Nakon što se 2011. godine zvanično povukao iz političke akcije, dalaj-lame danas apeluje da Tibet dobije više autonomije, a na formalnu nezavisnost i osuđuje kineske vlasti da guše tibetansku kulturu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U petak je Peking žestoko protestvovao zbog dolaska dalaj-lame na festival u Velikoj Britaniji, ocenivši da je tibetanskom duhovnom vođi ponuđena "platforma za njegove antikineske separatističke aktivnosti".

(Telegraf.rs / Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA