ATINA, PARIZ, VENECIJA - sve su ovo SRPSKI GRADOVI! (FOTO)

Znate li gde se u Srbiji nalaze "srpska Atina, Sparta, Bolonja, Venecija", ali i "mali Pariz i Mančester"?

  • 18

Da li vam se nekad dogodilo do posetite neki evropski grad i da imate onaj osećaj kao da ga poznajete toliko dobro, poput grada u kojem ste odrasli?

Mnogi gradovi neretko podsećaju jedni na druge - zbog arhitekture, načina života, ponašanja stanovništva, sporta, kvalitetnog noćnog života itd.

Razlozi za sličnost prestonica, ali i drugih gradova u državama mogu se  nabrajati do prekosutra.

Da li ste znali da mnogi gradovi u Srbiji imaju nadimke, odnosno po svojoj nekoj karakteristici podsećaju na neke velike evropske gradove?

Foto: Promo/Exit Foto: Promo/Exit

Novi Sad - "srpska Atina"

Novi Sad je osnovan 1694. godine, i po broju stanovništva je drugi grad u Srbiji. Dugo vremena je predstavljao centar srpske kulture, ali i političkog uticaja, ovaj grad je dobio ime "Srpska Atina". Danas je on univerzitetski grad, kulturni, naučni, politički, administrativni i zdravstveni centar Vojvodine, a domaćin je i brojnih kulturnih, sportskih, naučnih, domaćih i međunarodnih manifestacija, kao i grad muzeja, pozorišta, galerija i biblioteka.

Prema istorijskim zapisima, ovom nadimku je kumovao Stevan Jelinić Ćebenda, koji je u jednom razgovoru sa tadašnjim gradonačelnikom Svetozarom Miletićem, Novi Sad uporedio sa Atinom.

Foto: Wikipedia/Koridanaselje Foto: Wikipedia/Koridanaselje

Leskovac - "mali Mančester"

Grad koji datira još iz Rimskog carstva, ime je dobio po lešnikovim šumama. Od Turaka je oslobođen 1877. godine, pa je ubrzo postao jedan od najvećih zanatskih i trgovačkih centara u Srbiji. U 19. veku, Leskovac je imao čak trinaest fabrika tekstila, zbog čega je dobio nadimak "Mali Mančester".

Danas je on centar Jablaničkog okruga, a status grada je dobio 28. decembra 2007. godine.

Foto: Wikipedia/Mazbln Foto: Wikipedia/Mazbln

Knjaževac - "srpska Venecija"

I pored toga što je svoje ime 1859. godine dobio po knezu Milošu Obrenoviću, zbog geografskog izgleda nadenut mu je nadimak "Mala Venecija".

Osim zbog svojih mostova, kojih ima sedam, Knjaževac neodoljivo podseća na italijanski grad i po rekama, vinu, ali i karakterističnoj arhitekturi koja ga krasi.

Foto: Flickr/Knight725 Foto: Flickr/Knight725

Kraljevo - "srpska Bolonja"

Verujemo da će muškarci najbolje razumeti zbog čega se Kraljevo naziva srpskom Bolonjom. Naime, svojevremeno, pre desetak i više godina, u ovom gradu postojao je rivalitet, po kvalitetu, dva košarkaška kluba Sloge i Mašinca, i to u vreme kada je i Bolonja imala kvalitet Kindera i Timsistema, dva bogata i slavna kluba.

Kao što je bio slučaj i u Bolonji, i u Kraljevu su timovi delili istu halu koja je uvek bila puna, pa je grad na Ibru goreo u danima derbija.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Pančevo - "srpska Sparta"

Još jedan srpski grad koji je upoređen sa grčkim. Srbi koji su živeli u Pančevu uvek su se borili za svoju jezičku i nacionalnu ravnopravnost. Borbe su bile sa Mađarima, posle sa Nemcima, a trajale su sve do 1918. godine.

S ozbirom da je Sparta bila "vojnički polis", uopšte ne čudi otkuda Pančevu ovaj nadimak.

Foto: Panoramio/ТАЈГА Foto: Panoramio/ТАЈГА

Šabac - "mali Pariz"

"Hoćemo li u Šabac na vašar?" Možda i jedna od najpoznatijih pesama o ovom gradu. Iako je i on sam sebi svojstven po tome što je prepun interesantnih dešavanja, malo ko zna da ga nazivaju i "malim Parizom".

On je u drugoj polovini 19. veka doživeo procvat i ubrzano je počeo da se razvija, a sve veći broj njegovog stanovnika prihvata evropske standarde života. 1883. godine su Šapčani dobili svoje novine, a baš u tom nekom periodu je ovaj grad zaslužno dobio nadimak "mali Pariz".

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA