JAO, POVUKAO SAM POGREŠNU RUČKU: Pilot GREŠKOM isključio motor i ubio 43 ljudi! (VIDEO)

Istraga je pokalazala da su u kokpitu dvojica pilota očajnički pokušavala da povrate kontrolu nad avionom nakon što je jedan motor otkazao tek tri minuta po poletanju

  • 2

Pilot aviona "Trans Ejža Ervejz" iz Tajvana, koji se u februaru srušio, a tom prilikom su poginule 43 osobe, greškom je isključio ispravni motor nakon čega je letelica pala, saopštio je danas tajvanski Savet za bezbednost u aviosaobraćaju (ASC).

NIKO NIJE PREŽIVEO: U avionu koji se srušio na Sumatri poginulo 113 ljudi! (VIDEO)

- Jao, povukao sam pogrešnu ručku - rekao je pilot Liao Ðan-zong tek nekoliko sekundi pre nesreće, a te njegove reči je zabeležila crna kutija aviona, preneo je Rojters.

Istraga je pokalazala da su u kokpitu dvojica pilota očajnički pokušavala da povrate kontrolu nad avionom nakon što je jedan motor otkazao tek tri minuta po poletanju.

Liao (41) je povukao ručku za gašenje ispravnog motora, ali se čini da je tu grešku primetio tek kad je već bilo prekasno. On je tada pokušao da ponovo pokrene motor, ali je kopilot zatim počeo da viče: "Udar, udar, pripremite se za udar."

Te strašne reči poslednje su zabeležene na snimku iz kokpita, navodi se u izveštaju ASC o nesreći koja se dogodila 4. februara pri veoma povoljnim vremenskim uslovima.

Tek nekoliko sekundi po poletanju je avion sa ukupno 58 putnika i članova posade pao nosom prema dole u plitku reku u centru Tajpeja, nakon što je proleteo između zgrada i krilom udario u most. Nesreću je preživelo 15 ljudi.

U izveštaju tog saveta se takođe navodi da pilot Liao nije prošao test na simulatoru u maju 2014, delimično zato što nije posedovao dovoljno znanja o tome kako postupiti u slučaju požara na motoru pri poletanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA