KO BUDE BEŽAO SA ČASOVA, IDE U CENTAR ZA SOCIJALNI RAD! Ovo piše u predlogu NOVOG ZAKONA!

Prema predlogu Ministarstva prosvete, moći ćete svega tri dana izostanaka da pravdate za svoje dete

  • 11

Ako ste do sada praktikovali da vašem školarcu samoinicijativno pravdate izostanke bilo zbog vanškolskih aktivnosti, bolesti ili onoga što se najjednostavnije zove neodgovornost, možete da zaboravite na to.

Prema predlogu Ministarstva prosvete, moći ćete svega tri dana izostanaka da pravdate za svoje dete, ako se ovo produži, dobijate opomenu, a potom sve ide u ruke službenika Centra za socijalni rad.

Foto: Petnica Foto: Petnica

SRPSKI ĐACI POBEGLI SA 4.000.000 ČASOVA: Dobro ste pročitali, ČETIRI MILIONA ČASOVA!

Još jedna novina u predlogu novog zakona je i to što će školski odbor birati direktora sa liste kandidata koji su dobili podršku više od 50 odsto zaposlenih, što bi trebalo da onemogući partijsko zapošljavanje.

Radi sprečavanja korupcije, menjaće se i način zapošljavanja nastavnika, pa će liste manjkova i viškova u prosveti redovno biti ažurirani na sajtu Ministarstva prosvete i svaka će škola do 15. avgusta znati sa koliko slobodnih mesta raspolaže.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Glavni cilj je i prevencija sve masovnijih izostanaka učenika iz škole. Do sada ste mogli da im pravdate osam dana, ubuduće samo tri. Ukoliko ovo bude prekoračeno, škola će vas pismenim putem obavestiti, a potom može i da sve preda sliužbenicima Centra za socijalni rad. Opravdanost ovog koraka je i podatak da đaci u Srbiji tokom jedne školske godine imaju neverovatna četiri miliona neopradanih izostanaka.

Novi pravilnik o finansiranju predviđa otpuštanje 3.000 članova vannastavnog osoblja i predviđa uvođenje službi koje bi za sve škole u jednoj opštini radile poslove čišćenja, ali i administracije.

U sprovedenoj anketi, roditelji uglavnom iskazuju nezadovoljstvo ovakvim predlogom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    2. jul 2015 | 11:24

    Dobro je da su se setili. Deca preterano izostaju, a roditelji sve pravdaju i onda kad ne znaju gde su im deca bila. Ranije se znalo, do 25 izostanaka i ispisnica, a danas sa 25 izostanaka dobro(3) vladanje. Posle toga privatni profesori, jer su propustili pola gradiva. Nadam se da će da uspe ta promena.

  • Zemun

    2. jul 2015 | 11:49

    Ko pita roditelje ?

  • Yipikayeeeee mf

    2. jul 2015 | 13:16

    Odlicna ideja.....da malo deca steknu osecaj odgovornosti, a ne da prolaze kroz skolu kao kroz kafanu. Mada i u kafani i kaficima su vise nego u skoli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA