UŠAO U ISTORIJU VAZDUHOPLOVSTVA: Ovaj čovek je solarnim avionom preleteo Pacifik! (FOTO)

Tokom svoje pustolovine, švajcarski pilot Andre Boršberg je smeo da spava svega dvadesetak minuta u kontinuitetu, opasan vibrirajućim trakama povezanim sa automatskim pilotom koje su ga budile na prvi znak anomalije

  • 0

U 62. godini života, švajcarski pilot Andre Boršberg ušao je u legendu vazduhoplovstva: preleteo je sam za komandama solarnog aviona Solar impuls 2 Pacifik između Japana i Havaja.

Avion bez kapi goriva krenuo na put oko sveta. Gledajte kako je to moguće!

Prevalio je 8.000 kilometara i očekuje se da danas stigne na ostrvo Oahu nakon pet dana i pet noći kontinuiranog leta.

Već je u četvrtak oborio svetski rekord u solo letu koji je od 2006. držao Amerikanac Stiv Foset sa letom od 76 sati i 45 minuta, odnosno nešto duže od tri dana.

Sam iznad Pacifika, zarobljen u kokpitu, u kom može samo da leži ili sedi, Boršberg je leteo skoro 120 sata, tokom najduže etape na putu oko sveta, dugom 35.000 kilometara.

Tokom svoje pustolovine, švajcarski pilot je smeo da spava svega dvadesetak minuta u kontinuitetu, opasan vibrirajućim trakama povezanim sa automatskim pilotom koje su ga budile na prvi znak anomalije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Pre polaska, Boršberg je rekao da će putovanje biti "prilika da upozna samog sebe".

Visok, atletske građe, Boršberg tvrdi da mentalnu snagu crpi iz joge i meditacije koje praktikuje u dvorištu svoje kuće, na obali Lemanskog jezera, u Nionu, između Ženeve i Lozane. Jogu je radio i tokom leta, zauzimajući poze koje je za ovu priliku specijalno osmislio njegov lični trener Sandžev Bano.

- Joga mi puno pomaže tokom leta. Pozitivno utiče na moje raspoloženje i stanje duha - napisao je na Tviteru uz fotografiju na kojoj je zauzeo relaksirajuću pozu.

Višestrana ličnost, Boršberg je ne samo pilot solarnog aviona, već i borbenog aviona i helikoptera, a uz to je i inženjer i poslovni čovek. Već dva puta je gledao smrti u oči: pre 15 godina je za dlaku izbegao snežne lavine, a zatim 2013. se čudom spasao kada mu se helikopter srušio. Rođen u Cirihu 1952, Andre Boršberg je završio studije mehaničkog i termodinamičkog inženjerstva na prestižnoj Politehničkoj školi u Lozani.

Printscreen: Youtube/SOLAR IMPULSE Printscreen: Youtube/SOLAR IMPULSE

Nekoliko godina je bio vojni pilot da bi kasnije pokrenuo dve startap kompanije u saradnji sa firmom specijalizovanom za proizvodnju mikroprocesora.

Sa svojim prijateljem i partnerom, švajcarskim pilotom i psihijatrom Bernarom Pikarom, Boršberg je započeo avanturu Solar Impuls.

U julu 2010, prvi u istoriji će obaviti 26-časovni let u solarnom avionu, dokazavši time da ova letelica može da leti i danju i noću sa akumuliranom energijom tokom dana.

Odiseja će se nastaviti i 2012, sa prvim interkontinetalnim letom do Maroka. Godinu dana kasnije, dva prijatelja će, naizmenično pilotirajući Solar Impulsom, preći s jedne na drugu obalu Sjedinjenih Američkih Država. Ove godine su rešili da odgovore na "životni izazov" - da obave put oko sveta u solarnom avionu, sa novom letelicom Solar Impuls 2.

Printscreen: Youtube/SOLAR IMPULSE Printscreen: Youtube/SOLAR IMPULSE

Avantura je započela 12. marta u Abu Dabiju, a prve etape su pređene bez većih problema. Tokom jedne od azijskih etapa Boršberg je zbog bolova u jednom oku vraćen u Švajcarsku na lečenje. Vratiće se nekoliko dana kasnije i nastaviti svoje putešestvije. Nakon Havaja, plan je da Pikar odleti u Feniks, u Arizonu.

Solar Impuls 2 je eksperimentalni avion, nešto malo teži od većeg automobila, kome su potrebni povoljni vetrovi koji će ga gurati napred, ali i vedro nebo radi napajanja 17.000 solarnih ćelija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA