DA LI SU I ONI ZASLUŽILI DOČEK? Programeri iz Srbije OSVOJILI PET MEDALJA na Olimpijadi!

Ovo je treća uzastopna zlatna medalja za Marka Stankovića na Balkanijadama, uz dva srebra sa Međunarodnih olimpijada

  • 15

Mladi programeri iz Srbije postigli su odličan rezultat na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj gde su osvojili jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Marko Stanković, učenik gimnazije ''Svetozar Marković'' u Nišu osvojio je zlatnu medalju, Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije ''Jovan Jovanović Zmaj'' u Novom Sadu srebrnu, a Dušan Živanović, učenik gimnazije ''Svetozar Marković'' u Nišu i Nikola Jovanović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu - bronzane medalje.

BUDUĆI GENIJE: Učenik ITHS-a jedan od najboljih na Republičkom takmičenju iz informatike!

U Ruseu je na 23. olimpijadi od 28. juna do 3. jula učestvovalo 50 takmičara (42 u zvaničnoj konkurenciji) iz 11 zemalja, a po propozicijama, svaku zemlju predstavlja najviše četiri takmičara - učenika srednjih škola, navodi se u saopštenju lidera srpske ekipe Nikole Milosavljevića sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu.

Foto: Flickr/ kirainet Foto: Flickr/ kirainet

Drugi lider ekipe bio je Aleksandar Ivanović sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Kako se napominje, ovo je treća uzastopna zlatna medalja za Marka na Balkanijadama, uz dva srebra sa Međunarodnih olimpijada, kao i da Dimitrije već ima srebro i bronzu na Balkanijadama, uz srebro i bronzu sa Međunarodnih olimpijada.

Takođe, Srbija u poslednje tri godine ima ukupno pet zlatnih medalja (uz 2 srebra i 5 bronze) sa Balkanskih olimpijada što dovoljno govori o kvalitetu naših učenika.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pripreme za Balkanijadu su održane sredinom juna u Istraživačkoj stanici Petnica i finasirao ih je Microsoft Development Center Serbia (MDCS).

Troškove puta na Balkansku informatičku olimpijadu pokrilo je Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Predstoji Međunarodna informatička olimpijada koja će biti održana od 26. jula do 2. avgusta u Almatiju, u Kazahstanu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuksa

    4. jul 2015 | 10:32

    Svaka cast momci. Ako drzava ne podrzi vase znanje, ima ko ce. Drzim vam palceve svima.

  • Decak

    4. jul 2015 | 10:51

    U drzavi sa poremecenim vrednostima nije ni cudo sto ovakvi uspesi prolaze gotovo nezapazeno, upravo onoliko koliko im se daje mediskog prostora.Sport je vazan ali I nije sve u sportu, rezultati su promenljivi a ovo su vrednosti koje zauvek ostaju a I uticu na razvoj nauke I tehnike u Srbiji.Navijam za njih I naravno da ih treba mediski promovisati I predstaviti javnosti kao vazne cinioce naseg drustva.

  • miki

    4. jul 2015 | 11:26

    Svaka cast...bravo!!!! Sport je ok.ali ovo je sadasnjost i buducnost..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA