NEKA NAM JE BOG U POMOĆI: Egipatska vojska jedva sprečila islamiste da zauzmu Sinajsko poluostrvo!

- Niko ne može Egipćanima da nametne nešto što oni ne žele. Da bi stigli do Egipćana, moraju da prođu pored vojske, sinova Egipta - naglasio je Sisi

  • 3

Predsednik Egipta Abdel-Fatah al-Sisi, po prvi put za godinu dana odeven u vojnu uniformu, rekao je danas da je njegova vlada sprečila pokušaj ekstremističke Islamske države da zauzmu deo poluostrva Sinaj i tamo uspostave svoju vladavinu.

Sisi je rekao da su pripadnici ID pokušali da proglase "Islamsku državu, po svom konceptu, na poluostrvu Sinaj" i zahvalio vojsci jer je "uspela da spreči veoma veliki plan".

- Niko ne može Egipćanima da nametne nešto što oni ne žele. Da bi stigli do Egipćana, moraju da prođu pored vojske, sinova Egipta - naglasio je Sisi u obraćanju vojnicima na Sinaju, preneo je AP.

Egipatska vlada je u sredu pokrenula kampanju vazdušnih udara na položaje ID nakon žestokog napada džihadista na Šeik Zuveid, u kojem su poginule desetine ljudi.

Egipatska vojska je saopštila da je tom prilikom poginulo 17 vojnika i 100 džihadista, ali izvori iz lokalnih bezbednosnih snaga i hitne pomoći ističu da je broj poginulih vojnika najmanje 70, dok se među džihadistima broj žrtava meri desetinama.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Egipatske snage bezbednosti često su bile meta napada, posebno na Sinaju, nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promenila ime u Sinajska provincija prošle godine pošto se zaklela na vernost Islamskoj državi.

Sadašnji predsednik al-Sisi, koji je kao komandant vojske učestvovao u svrgavanju Morsija, rekao je da Sinajska provincija i druge ekstremističke grupe predstavljaju suštinsku pretnju Egiptu, drugim arapskim državama i Zapadu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    5. jul 2015 | 00:04

    Toyota

  • Šumadinac iz Kragujevca

    5. jul 2015 | 07:56

    Borbeni jurišni helikopteri AH-64A/D/E su sprecili pad Sinajskog Poluostrva. Da nije bilo borbenih jurišnih helikoptera AH-64 Apache, Sinajsko Poluostrvo bi palo. Borbeni jurisni helikopteri Apac su idealno sredstvo za unistavanje Islamskih Terorista , ma gde kod se oni nalazili. Da Sirijska Vojska ima samo 100 Helikoptera Apac , davno bi Islamski Teroristi bili porazeni u Siriji.

  • Šumadinac iz Kragujevca

    5. jul 2015 | 07:52

    Borbeni jurišni helikopteri AH-64A/D/E su sprecili pad Sinajskog poluostrva. Da nije bilo borbenih jurisnih helikoptera AH-64 Apache , Sinajsko Poluostrvo bi palo. Borbeni jurisni helikopteri Apac su idealno sredstvo za unistavanje Islamskih terorista , ma gde kod se oni nalazili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA