ORTODOX BROTHERS: Braćo Grci izdržite, Srbija je uz vas! (FOTO)

Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci (ECB) i 21 milijardu MMF idanas bira put u život ili smrt

  • 16

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štednje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede, a ishod glasanja, prema poslednjim istraživanjima je gotovo neizvestan. 

Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.

SRBI ČVRSTO UZ BRAĆU GRKE: Drž'te se, mi smo tu sa vama! (FOTO)

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Prvi glasači okupili su se ispred glasačkih centara gotovo pola sata pre njihovog otvaranja.

STRUČNJAK UPOZORAVA: Evro će nam svima doći glave! Grci glasaju za "rat" ili za "pakt"!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Atina, kako javlja izveštač Tanjuga, oblepljena je plakatama sa porukama glasačima da zaokruže "Oxi" ili "Nai", a na plakatima protiv prihvatanja predloga međunarodnih poverioca može se naći i slika nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.

Takođe i današnja grčka štampa je u znaku referenduma i na naslovnim stranama preovladava reč "Oxi".

Među prvim glasačima preovladavaju pristalice vladinog zahteva da se odbije predlog međunarodnih poverioca.

Izlazeći sa glasačkog mesta nadomak trga Omonia od glasača se moglo čuti "Oxi", kao jasna poruka za šta su glasali.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Ziga Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Ziga

Na referendumu pravo glasa ima 9.855.029 birača koji će se sa "da" (Nai) ili "ne" (Oxi) izjašnjavati na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974., kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte "crnih pukovnika".

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Na referendumu pitanje glasi "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Cipras je, u petak veče, svojim pristalicama, poručio da treba da zaokruže "ne", da bi "dostojanstveno živeli u Evropi".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je odbacio upozorenja lidera EU da bi "ne" na referendumu značilo izlazak Grčke iz evrozone.

- U nedelju ne odlučujemo samo o tome da li ćemo ostati u Evropi - odlučujemo o tome da u Evropi živimo dostojanstveno - rekao je Cipras pozivajući građane da glasaju sa "ne" ulatimatumu i da okrenu leđa onima koji će ih terorisati.

Bivši grčki premijeri Kostas Karamanlis, Antonis Samaras i Konstantin Micotakis, kao i gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis, poručili su Grcima uoči referenduma da ne izoluju svoju zemlju unutar EU i da na referendumu glasaju za reforme koje će omogućiti nastavak finansijske pomoći Grčkoj.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Uoči referenduma, grčka agencija Ipsos objavila je rezultate ankete, koja pokazuje podeljenost u Grčkoj oko referenduma, prema kojoj bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međjunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi.

Takođe, oko 12 odsto građana neopredeljeno je po tom pitanju, o kome treba da se izjasne na referendumu.

Ukoliko građani na referendumu prihvate uslove poverioca to bi moglo izazvati političku krizu, jer je ministar finansija Janis Varufakis najavio podnošenje ostavke, te bi vladajuća "Siriza" bila suočena na nepoverenjem građana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, ukupan iznos duga Grčke na dan 1. april ove godine, iznosio je 312,7 milijardi evra.

Znatan njegov deo - 184 milijarde, otpada na Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) - 131 milijardu, kao i na vlade zemalja evrozone, uključujući Nemačku, Francusku, Estoniju, Slovačku.

Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci (ECB) i 21 milijardu MMF.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    5. jul 2015 | 11:32

    Bolje i smrt nego čitav život dužnički rob Nemaca i MMF-a!!!!Smrt EU živela sloboda!!!!

  • Marko

    5. jul 2015 | 19:38

    Samo kada se sjetim u finalu 95 u Atini ,protiv Litvanije citava dvorana navija protiv nas, od tada su Grci umrli za mene,ko se ne seca neka pogleda na youtube

  • ?????!?

    5. jul 2015 | 11:20

    Ko je uz njih ja nisam,ziveli su na visokoj nozi o tudjem trosku!! Ko je bio u Grckoj moze da potvrdi voze se samo kola stara dve godine,vec tri to je staro za njih samo sede nis nerade!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA