ZAŠTO JE VARUFAKIS PODNEO OSTAVKU: Postoji samo OVAJ jedan razlog!

Janis Varufakis je svoju odluku o ostavci saopštio na svom blogu i Tviter nalogu

  • 5

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je jutros ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima", uprkos grčkom "ne" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu održanom dan ranije.

ŠOK U GRČKOJ: Varufakis podneo OSTAVKU!

Varufakis je naveo nedugo posle saopštavanja rezulatata referenduma da pojedini ministri finansija evrozone i kreditori ne bi voleli da on prisustvuje sastancima i da je grčki premijer Aleksis Cipras ocenio da bi njegova ostavka "mogla da pomogne u postizanju sporazuma" i da zbog toga on napušta mesto ministra finansija.

CIPRAS HRABROJ GRČKOJ NACIJI: Demokratija se ne može ucenjivati!

Varufakis je svoju odluku saopštio na svom blogu i Tviteru, a mi vam je prenosimo u celosti:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Referendum od 5. jula će ostati zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kada je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva. Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma evrogrupe od 25. juna dolazi sa visokom cenom koja mora biti plaćena.

Iz tog razloga je od suštinskog značaja da veliki kapital koji je našoj vladi omogućio odgovor "ne", odmah investiramo u "da" i u odgovarajuću odluku - odnosno u postizanje sporazuma koji podrazumeva restrukturiranje duga, manju štednju, preraspodelu u korist onih koji su u problemima i prave reforme.

Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija.

Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to odgovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jucerašnji referendum.

A ja ću nositi prezir poverilaca sa ponosom. Mi levičari znamo kako da delujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije.

Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija, i našu vladu. Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grcke, a čuveno "oxi" (ne) dato demokratama širom sveta, tek počinje."

GRČKO NE JE VELIKO DA EVROPSKOJ DEMOKRATIJI: Varufakisove reči će vas oduševiti! (VIDEO)

Prema prebrojanim 95,63 odsto glasova, 61,31 odsto glasača je reklo "ne" novom predlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo "da" na juče održanom referendumu u Grčkoj.

OXI! OXI! OXI! NE NA REFERENDUMU: Grčki urlik upravo zatresao temelje svetskog poretka!

Izlaznost biraca je bila 62, 49 odsto, saopštilo je noćas grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova, javila je grčka novnska agencija ANA.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djovani

    6. jul 2015 | 10:41

    Srbiji ,Srbi ,Vlado gledajkte kako se kaze ,,NE,,i zasto,Srbijo ovako se brani zemlja i Ekonomija a ne da po njoj pisaju kako ko hoce,

  • Maestro

    6. jul 2015 | 14:01

    E kad bi nama dali onoliko para koliko su dali Grckoj, mnogo bismo lakse disali. Ovako jadni smo i bedni do zla boga. Grci su razmazeni i misle da mogu da ne vrate dug. To ce biti tesko. A mi ma kakvi bili, nikada necemo imati privilegije koje je imala i ima Grcka.

  • Kuburilos

    6. jul 2015 | 12:39

    Američki špijun :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA