≫ 

Evo šta je NAJMUDRIJI ČOVEK na svetu poručio SRBIMA! Istina će vas ZABOLETI!

Bengalski pesnik bio je oduševljen srpskom prestonicom, a Srbima je poručio nešto što će vas ostaviti bez reči

  • 15
Foto: Wikipedia/Various Foto: Wikipedia/Various

Čuveni bengalski pesnik, Rabindranat Tagore, posetio je Beograd novembra 1926.

Tada je ručao sa kraljem, održao predavanje na Beogradskom univerzitetu, intervjuisao ga je čuveni Stanislav Vinaver, a imao je priliku da razgovara i sa vladikom Nikolajem Velimirovićem, prenosi "Krokodil.rs"

Oduševljenje je bilo obostrano, svedoče savremenici. Tagore je bio ganut lepotom Beograda, a Beograđani su ga dočekali velelepno.

- Lek za bezdušni zapadnjački svet može naći u istočnjačkom blagu - rekao je Tagore Beograđanima.

On je upozorio Srbe da ne bi trebalo da izgube vezu sa tradicijom, duhovnim životom i mitom.

Foto: Arhivska Fotografija Foto: Arhivska Fotografija

Na ovaj kuriozitet podsetio je Beograđane jedan savremeni bengalski pesnik koji već šest godina živi u egzilu u Švedskoj, a zbog komplikovane političke situacije u njegovoj rodnoj zemlji.

Anisur Rahman ovih dana bio je gost festivala Krokodil kada je istakao da su srpska i bengalska književnost začete u isto vreme. Istorija srpske književnosti počinje teološkim spisima iz 10. i 11. veka.

Prva zbirka tekstova na bengalskom jeziku poznata kao Charyapada, nastala je upravo u ovom periodu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Rahman je povezao srpsku i bengalsku situaciju sopstvenim iskustvom kada je spremajući se za gostovanje, pokušao da pronađe srpsku poeziju u knjižarama i bibliotekama Malmea, a nije pronašao ništa. To je, kaže, naš zajednički imenitelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    6. jul 2015 | 20:55

    Pa to i ja govorim mesecima i godinama.Moramo se držati tradicije,pravoslavlja, više se okrenuti prirodi i jedni drugima,zanemariti televiziju koja nas truje i mobilne telefone i da ne nabrajam dalje.

  • Miki

    6. jul 2015 | 15:54

    Srbi su vec tada bili duboko i nepovratno zaglibili u masonstvo i Jugoslavenstvo i bilo je kasno

  • VAN

    6. jul 2015 | 17:13

    Mnogi svetski priznati ljudi, da ih pojedinačno ne imenujemo, umeju da cene i postuju srpsku kulturnu bastinu samo naš ne posvećen narod ne ume i ne vidi svoj kulturni identitet. Pre svega srpsku jezik i pismo Ćirilica prestavljaju savršenstvo koje nema ni jedan drugi narod na svetu. I verske osnove univerzalnih principa zasnovane na svetlisti. Problem je u našem narodu koji nije naučen da vidi te vrednosti, i zato na žalost i ne razume o čemu govorim. Ali narod nije kriv zbog svog ne znanja. Posto je veći priblem što srpski uvaženi akademici još ne poznaju sve vrednosti srpske kulturne baštine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA