Evo ko će na Festivalu evropskog filma na Paliću odlučivati o najboljima! (FOTO)

Članovi žirija su između ostalih i Boris Dežulović, Kristian Žene, Dome Karukoski, Agnes Kočiš, Mira Fornaj

  • 0
Foto: Promo Foto: Promo

Poznati su svi članovi oba žirija predstojećeg 22. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 18. do 24. jula.

Svoj dolazak potvrdio je i čuveni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, koji će biti sedmi član međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa.

Dežulović (1964) je jedan od osnivača kultnog, u međuvremenu ugašenog satiričnog časopisa Feral Tribun. Studirao je istoriju umetnosti na Splitskom univerzitetu. Takođe je i pisac: Godine 2003. je objavio naučno-fantastični roman "Christkind", 2005. "Jebo sad hiljadu dinara" kao i knjigu poezije "Pesme iz Lore".

Godine 2013. dodeljena mu je Evropska novinarska nagrada u kategoriji Komentator. Njegove kolumne su jedno od najboljih novinarskih štiva koje možete pročitati na ex-Yu prostoru – brilijantne i beskompromisne analize postjugoslovenskih društava.

Oskarovac Džim Šeridan na Paliću

Foto: Promo Foto: Promo

Pored Dežulovića, u žiriju Glavnog takmičarskog programa je i Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, praktično drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu.

Timu Kanskog filmskog festivala pridružio se 1983. Isprva je radio u pres službi a od 1995. vodi Filmski odsek festivala, gde upravlja procesom predselekcije i selekcije filmova.

Foto: Promo Foto: Promo

Dome Karukoski, treći član žirija, jedan je od najpriznatijih finskih reditelja sa preko 30 festivalskih nagrada i velikim uspehom u bioskopima. Njegovi filmovi daju teškim temama topliji izgled. 2013. bio je izabran među 10 režisera u svetu koje treba gledati od strane časopisa Variety.

Njegov film “Laponska odiseja” je 2011. godine dobio nagradu Umetničkog saveta Festivala evropskog filma Palić.

Foto: Promo Foto: Promo

U žiriju je i Agnes Kočiš (Ágnes Kocsis), mađarska rediteljka, koja je već svojim prvim filmom "Svež vazduh" osvojila 14 nagrada. Film je prikazan na 59. izdanju Filmskog festivala u Kanu u programu Semaine de la Critique i na još 80 festivala. Njen drugi igrani film "Adrien Pal" osvojio je 2010. godine nagradu na 63. izdanju Kanskog festivala, u programu Un Certain Regard (Poseban pogled).

Za svoje delo dobila je i nacionalno priznanje Mađarske, Bela Balaž 2011.

Foto: Promo Foto: Promo

Slovačka rediteljka Mira Fornaj (Mira Fornay) je snimila 13 kratkih filmova i dva dugometražna igrana filma: "Lisice" (2009.) i "Moj pas killer" (2013), koji je nagrađen za režiju na Roterdamskom filmskom festivalu u glavnom takmičarskom programu.

"Moj pas killer" je 2013. godine prikazan i u okviru Glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić.

Foto: Promo Foto: Promo

Članovi međunarodnog žirija biće i dva glumca: Johanes Kunke iz Švedske, koji je imao zapaženu ulogu u ostvarenju "Turista" Rubena Ostlanda (film je na Kanskom festivalu 2014. osvojio nagradu žirija i takođe Specijalnu nagradu na FEF Palić) i jedan od najznačajnijih domaćih glumaca – Sergej Trifunović.

Foto: Promo Foto: Promo

Sedmočlani Međunarodni žiri dodeliće filmovima iz Glavnog takmičarskog programa nagrade: "Zlatni toranj" za najbolji film festivala, "Palićki toranj" za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

O najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari odlučivaće Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za "Hollywood Reporter", "Variety" i za "British Film Institute", Đerđ Baron (György Báron), najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 - Vladimir Džudović.

Foto: Promo Foto: Promo

22. Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počeće već 13. jula.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Evropski san".

Foto: Promo Foto: Promo

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

Foto: Promo Foto: Promo

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA