Na današnji dan prošle godine otišao je srpski BOG GLUME! (FOTO) (VIDEO)

Bora Todorović je preminuo od posledica moždanog udara u 84. godini, a svega godinu dana pre nego što će umreti oprostio se od svoje najveće ljubavi - glume

  • 14

Prošlo je tačno godinu dana kako je Srbija ostala bez jednog od nesumnjivo najvećih bardova srpskog glumišta, velikog Bore Todorovića!

Nema onoga ko ne zna napamet bar jednu od njegovih slavnih replika iz "Balkanskog špijuna", "Maratonaca", "Ko to tamo peva", "Profesionalca" ili "Balkan ekspresa"...

U to možemo bez dvoumljenja da se opkladimo skoro pa "na keca".

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Bora Todorović!

Todorović je preminuo od posledica moždanog udara u 84. godini, a svega godinu dana pre nego što će umreti oprostio se od svoje najveće ljubavi - glume.

GLUMIO ČOVEKA KOJI JE IMAO MOŽDANI UDAR: Pogledajte najbolje uloge Bore Todorovića (VIDEO)

Bora je rođen u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce".

Dobitnik brojnih priznanja i nagrada - osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson-tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vuisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA