Osnovana Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture!

Podršku predlogu Pokrajinske vlade da se osnuje Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, dalo je 58 poslanika, njih 14 je bilo protiv, a osam poslanika nije glasalo

  • 7

Skupštine Vojvodine usvojila je danas odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) koja će se baviti, kako je naveo predlagač, unapređivanjem tih oblasti na teritoriji pokrajine.

Podršku tom predlogu Pokrajinske vlade dalo je 58 poslanika, njih 14 je bilo protiv, a osam poslanika nije glasalo.

- Radom VANUK-a biće stvoreni uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanje i poštovanje različitosti kultura nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini - naveo je predlagač odluke.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov rekao je da je predlog o osnivanju VANUK urađen u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, posle ukidanja dotadašnjih ingerencija Vojvođanske akademije nauka i umetnosti - VANU.

Foto: Tanjug/Jaroslav Papić Foto: Tanjug/Jaroslav Papić

Pavlov je istakao da se VANUK osniva kao javna ustanova, u skladu sa Ustavom, odgovarajućim zakonima i Statutom AP Vojvodine.

Predstavnici opozicije u pokrajinskoj skupštini, uglavnom iz SNS, kritikovali su taj predlog ističući da je reč o "političkom projektu Pokrajinske vlade", koji je uz to, kako su dodali, u suptrotnosti sa Ustavom.

Poslanik SNS Vladimir Galić istakao je da je osnivanje VANUK neprihvatljivo pre svega iz političkih razloga jer je, kako je naveo, akademija nauka i umetnosti "temelj razvoja određenog društva i nacije".

U Vojvodini postoji i deluje Ogranak SANU u Novom Sadu i stoga nema razloga za stvaranje VANUK, rekao je Galić i dodao da osnivanje takve javne ustanove nije moguće ni formalno pravno, pošto se to kosi za zakonskim odredbama.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Prema odredbama Zakona o javnim službama moguće je osnivanje takve javne ustanove samo “ako postoji zakonom utvrđeno pravo i interes za to, a toga nema - naglasio je on u raspravi.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova SNS Ðorđe Milićević izjavio je novinarima da će odluka o osnivanju VANUK biti "predmet ocenjivanja u Ustavnom sudu".

Šef poslaničke grupe DS u pokrajinskoj skupštini Borislav Novaković izjavio je novinarima da veruje u to da se Ustavni sud Srbije neće baviti pitanjem osnivanja VANUK-a.

Foto: Tanjug / Jaroslav Papić Foto: Tanjug / Jaroslav Papić

- VANUK je institucionalni izraz onoga po čemu je Vojvodina originalna i specifična, kao i onoga što je u Vojvodini najdragocenije i najvažnije, a to je kultura različitosti i različitost kultura - rekao je Novaković.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton smatra da se osnivanjem VANUK stvaraju dodatni uslovi za očuvanje ravnopravnosti i različitosti u Vojvodini, posebno u oblastima nauke, kulture i umetnosti.

Na sledećoj sednici pokrajinske Skupštine, zakazanoj za 9. jul, poslanici bi trebalo da razmatraju izveštaje o poslovanju javnih preduzeća "Vojvodinašume" i "Vode Vojvodine" kao i Turističke organizacije Vojvodine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strasan Dasa

    7. jul 2015 | 21:11

    Jos jedan razlog da se ukine autonomija u Vojvodini.Nepotrebna je totalno

  • Skeptik

    7. jul 2015 | 21:35

    Ukinuti autonomiju,vojvodjanski parlament,smanjiti postojeci republicki a pare usmeriti u razvoj zemlje

  • VAN

    7. jul 2015 | 21:20

    Tako se dešava kad postoji država u državi i dva parlamenta sa različitim vladajućim koalicijama. Kao da postoje dve različite vojske u jednoj drzavi, sa kojima upravljaju komande sa suorostavljenim stavovima. To samo kazuju da Srbija ne vlada na celoj svojoj teritoriji, kao sve normalne drzave. Zato je usvojen VANUK koji je zaista VAN, UKupne države usvojen. Srbija je dakle bogata zemlja kad može da plaća dva parlamenta i dve Akademije Nauka i Umetnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA