Spustili smo se u RUDNIK na plus 40 sa SRPSKIM HEROJIMA i evo kako smo se proveli! (FOTO)

Koliko god da je posao rudara težak, uz novu opremu i ekstremna vrućina i zima lakše se podnose, tvrde rudari rudnika Bor

  • 2

Kada živa u termometru dostigne četrdeseti podeljak, sasvim je svejedno da li ste na radnom mestu na njivi, gradilištu, užarenom asfaltu, pored livne mašine u topionici, ili na površinskom kopu.

Ali nije svejedno da li ste za komandama neke stare ili nove najsavremenije kompjuterizovane mašine sa klimatizovanom kabinom.

Znate li ko je Međed Huseinović? Ovo je priča o najvećem heroju srpskih rudnika! (FOTO)

Tu razliku u uslovima rada najbolje znaju bušači, bageristi i vozači teških kamiona na površinskom kopu "Veliki Krivelj" Rudnika bakra Bor.

Koliko god da je posao rudara težak, uz novu opremu i ekstremna vrućina i zima lakše se podnose.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

U danu kada je zbog tropske vrućine proglašen crveni meteo alarm, spuštamo se serpentinama površinskog kopa "Veliki Krivelj" u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor da vidimo kako ivanjske vrućine utiču na rudare i rudarske mašine.

Za upravljačem terenske "lade nive" je tehnički direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović. Vešto izbegavajući bliske susrete sa velikim kamionima nosivosti 120 tona mobilnim telefonom izdaje zadatke svojim saradnicima i objašnjava u kakvim uslovima rade rudari.

- Na površinskom kopu nije lako ni leti ni zimi. Evo, i pored otvorenih prozora i promaje, teško se podnosi vrućina i u "ladi nivi", a kako li je tek u neklimatizovanoj kabini velikog "dampera" ili starog bagera "sajlaša"? Tu ne pomaže ni promaja. Srećom sve nove rudarske mašine su klimatizovane, pa je lakše. Transportni putevi su poseban problem. Leti se od prašine branimo polivanjem iz cisterni, a zimi nam solana pomaže protiv zamrzavanja i klizanja - priča Vidoje Adamović.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

U toj priči stižemo do etaže na kojoj najnoviji "komacu" bager velikom kašikom puni novi kamion "belaz". U klimatizovanoj kabini za komandama bagera je Dalibor Stanković koji ovaj posao radi četiri godine.

- Različiti su uslovi leti i zimi, ali je veliki izazov raditi sa ovakvim savremenim mašinama. Najbitnije je zaštiti i sebe i opremu i na niskim i na visokim temperaturama. Za to postoje procedure koje treba poštovati i neće biti problema. Ovaj najnoviji "komacu" bager ima klimu i u kabini je i sada prijatno. Sve je komjuterizovano - kaže bagerista Dalibor Stanković i dodaje:

- Kada je radna temperatura prevelika, sistem upozorava bageristu, a ako on ne bi reagovao, bager se automatski isključuje, pa ga je, praktično, nemoguće oštetiti. Veliko je zadovoljstvo raditi sa takvom opremom. Koliko god da je posao rudara težak, uz novu opremu i ekstremna vrućina i zima lakše se podnose.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Vozač teških kamiona Ivica Ivanov na kopu "Veliki Krivelj" radi 30 godina. Za to vreme vozio je sve vrste kamiona i na osnovu tog iskustva tvrdi da je na novim kamionima neuporedivo lakše raditi u svim uslovima, i leti i zimi:

- Teško je leti u kabini starih kamiona bez klime, pogotovo što je izduvna grana odmah ispod vozačevog sedišta, pa još više greje. U novim klimatizovanim kamionima mnogo lakše se radi, sve je kompjuterizovano, upozorava na svaku grešku, pa i na pregrevanje. Pratimo signalizaciju i ne dozvoljavamo grešku. Leti ponekad smeta prašina, ali i to rešavamo vodom iz cisterni. Sve u svemu, ipak je bolje leti nego zimi kada su transportni putevi često klizavi i pored toga što imamo solanu - kaže Ivica Ivanov.

Bušač Vlastimir Stanojević je za komandama najnovije bušilice "atlas kopko B-7". Sa iskustvom od 27 godina priznaje da više voli rad zimi nego leti:

- Na ovim vrućinama pomaže klimatizovana kabina, ali meni je lakše zimi jer tada i mašina bolje radi jer se manje greje. Leti smeta ne samo visoka temperatura nego i prašina. To rešavamo tako što imamo rezervoar za mokro bušenje. Posao leti olakšava i to što je sve kompjuterizovano, pa se motor automatski zaustavlja da ne bi došlo do pregrevanja. To nam se do sada nikada nije desilo - zadovoljan je Vlastimir Stanojević.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

I pored toga što je u najnovijim rudarskim mašinama kabina klimatizovana, bušačima, bageristima i vozačima teških kamiona leti je najteže jer su tokom smene sve vreme izloženi suncu i, često, tropskoj temperaturi. Takav je posao rudara ne samo na površinskom kopu "Veliki Krivelj" nego i na površinskom kopu "Cerovo" i u Rudniku bakra Majdanpek. Zajedničko im je i to što se u različitim uslovima i leti i zimi trude da ispune svoje proizvodne planove.

U toku jedne smene bagerista utovari i do 80 kamiona. U najboljim uslovima to je 9.600 tona rude ili jalovine za osam sati rada.

Prosek utovarenih kamiona veći je na jalovini nego na rudi. Vozač teških kamiona u jednoj smeni prosečno preveze 10 do 12 tura. Ako je kamion nosivosti 120 tona, onda on za osam sati rada preveze 1.200 do 1.440 tona rude ili jalovine.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djenka 1989

    8. jul 2015 | 13:55

    A kad dolazite u Kolubaru?

  • Milic

    9. jul 2015 | 15:34

    Koliko stepeni treba da bida da bi se uvelo vanredno stanje u srbiji mozda 100 stepeni ej srbijo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA