UMIRAĆEMO OD RAKA KOŽE: Da li je moguće da u Srbiji niko ne meri UV zračenje?

Prema podacima RHMZ, u Beogradu je UV indeks juče bio na osmom podeljku, a danas se očekuje da dostigne i veoma opasan deveti

  • 5

Ovih dana temperature u Srbiji dostižu i 40 stepeni Celzijusovih, a u još nije počelo merenje opasnog UV (ultraljubičastog) zračenja, koje izaziva rak kože.

Problem u tome što se čeka tender za izvođača tog posla koji je ranije u Beogradu bio u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Aparat za merenje UV zračenja nalazi se kod nas u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali još nije počelo merenje jer se čeka tender koji se otvara sledeće nedelje. Prema Zakonu o javnim nabavkama, svaki posao, pa i merenje zračenja ide na tender, a mi smo takođe konkurisali za taj posao - kaže Vesna Slepčević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju GZJZ za jedan beogradksi dnevni list.

To znači da će se tek u avgustu znati ko je dobio posao i tek tada će se početi s merenjima. Prethodnih godina to se radilo već u aprilu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema podacima RHMZ, u Beogradu je UV indeks juče bio na osmom podeljku, a danas se očekuje da dostigne i deveti.

Aleksandar Ademović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže da ovako visoko zračenje može da bude veoma štetno po ljudsko zdravlje:

- Što je veći UV indeks, to praktično znači da do nas dolazi više zraka i koža mora snažno da se brani. UV zračenje može da dovede do opekotina prvog i drugog stepena, ali i do maligniteta. Zato je važno da se što manje izlažemo sunčevom zračenju jer to može dovesti do raka kože - kaže on.

U Srbiji je juče najtoplije bilo u Novom Sadu, Kikindi, Velikom Gradištu, Negotinu i Zaječaru, gde je izmereno do 39 stepeni, a najsvežije na Kopaoniku, gde je temperatura bila 19 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    8. jul 2015 | 15:20

    Farmaceutska mafija na delu. Jako dobro znaju da kreme za suncanje izazivaju mnogo visr rak koze.

  • Jovan

    8. jul 2015 | 15:20

    U zemlji srbiji se sve radi pogrešno. Zašto ovaj tender kao i mnogi u javnim nabavkama nuje bio ranije. Po narodnoj'' ne goji se prase uoči Božića''. I niko nije kriv i ko ne radi dobro prima platu olala.

  • Lunatik

    8. jul 2015 | 15:34

    Lepo ja rekoh jos pre tenderi ce nam doci glave ljudi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA