Izvadila sam baki zlatne zube, pa pozvala zalagaonicu. Evo koliko su mi para ponudili!

Ekipa Telegrafa rešila je da proveri šta sve može da "prođe" u klasičnoj srpskoj zalagaonici i kako bi nadležni reagovali ako bismo na primer predložili da "utopimo" bakine zlatne zube

  • 9

Koliko puta ste bili u škripcu sa parama, pa nemate kud, nemate od koga da pozajmite, nit šta da prodate. Al' zato su tu zalagaonice.

Tamo se uvek nešto može založiti, privremeno dok se ne snađete. 

Zlato, srebro, drago kamenje, dijamanti, kristali, sve može. Al šta će ovi siromašniji koji nemaju skupoceni nakit, sa čim oni da odu u zalagaonicu?

Ekipa Telegrafa rešila je da proveri šta sve može da "prođe" u klasičnoj srpskoj zalagaonici i kako bi nadležni reagovali ako bismo na primer predložili da "utopimo" bakine zlatne zube...

Novinarka je nasumično izabrala zalagaonicu da bi nadležnima najpre objasnila kako njena baba ima zlatne zube, i to ne jedan, nego četiri!

Evo kako je tekao razgovor:

- Objasnim ja kako je baka pošto je ostarila odlučila da stavi veštačku protezu i da ih izvadi, pa kud puklo. Kažem i kako sam je odvela kod doktora koji joj je izvadio sva četiri. I kako sam skupila sve u salvetu... Navedem i kako me je bilo malo sramota, šta će reći ljudi, pitam za otkup zlatnih zuba, dal' to uopšte neko radi? Ali da vidite čuda, sve u gradu koje sam pozvala vrše otkup, kao i svakog drugog zlata. 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Da, da vršimo i zalaganje i otkup. Za otkup vam je malo niža cena od prodajne - odgovara glas iz zalagaonice.

- A koliko mogu da uzmem novca. Znate, moja baba ima četiri zuba, sad hoće da stavi protezu i onda bi da reši nešto sa zlatnjacima - objasnim sve lepo.

- U, čak četiri zuba - kroz smeh priča zalagaoničar - pa daj ja te da stavim meni u vilicu - šaleći se malo na naš račun odgovara.

Objasni mi usput, kako se to radi. Prvo mora da se očisti zub, i da se utvrdi njegova vrednost. Nekada se desi da je većina zuba navlaka, pa onda i nema puno zlata u njemu.

- Meni baba kaže da su dva 20-karatno zlato, a druga dva 18-karatno - odgovaram.

Dinari

- To je kvalietno zlato onda, za gram jednog ukoliko hoćete da založite ide 15 evra, a ukoliko hoćete da prodate 26 evra za 20-karatno, i 23 evra za 18-karatno. Koliko grama tačno ima, znamo kad donesete kod nas. To se malim čekićem okruni, očisti, i zlato stavi na vagu da se izmeri kao i svako drugo - objasne nam detaljno iz zalagaonice.

Ja se oduševim koliko tu može da se uzme, to je skoro 3000 dinara po gramu, a mi imamo četiri zuba.

- Bako, pa ovo je fenomenalno, možemo dosta para da uzmemo, čak i da po jednom zubu imaš dva grama zlata, to je oko 30.000 za sva četiri kad se skupi - oduševljeno završavam razgovor.

Po spuštanju slušalice ostaje mi samo jedno pitanje u glavi: Da li biste vi prodali vaš zlatan zub, bake ili deke?

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minja

    9. jul 2015 | 17:50

    Ljudi danas prodaju svoj bubreg, da bi preziveli, a ne bakine zube:)

  • Srb

    9. jul 2015 | 22:13

    A.... a vi u beogadu kako te????

  • Bojan Jankovic

    9. jul 2015 | 16:45

    I ovo je nesto fino i fantasticno ili sramota da se uopste nesto ovako uradi svojoj baki???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA