BUM POLOVNE GARDEROBE U KRAGUJEVCU: Pet puta povećan broj prodavnica za "imućnu sirotinju" (FOTO)

- Prvi dan je cena 300 dinara, pa svaki dan za 50 dinara jeftinije. U moru đubreta našla sam Levis košulju od teksasa, jednom farmerice iste marke, pa Espri sako... Plaćala sam sve po 300 dinara. Imam i farmerice od 50 dinara. Da budem iskrena, ja više i ne znam cene po buticima - kaže mlada devojka, lekar bez posla

  • 13

Za poslednjih godinu dana u Kragujevcu je broj prodavnica koje trguju polovnom garderobom povećan pet puta! Lane je u gradu na Lepenici bilo pet sekend hend prodavnica u širem centru grada, a danas ih je 25! U taj broj ne računaju se trgovine van šireg centra, jer bi ih teško bilo sve prebrojati.

Moraš biti ovoliko lud pa da probaš da pobegneš od policije ovako! (VIDEO)

Svaka od ovih prodavnica ima mušterije i malo kada se može desiti da kupac uđe u ovakvu trgovinu, a da u njoj nema bar još dva kupca. Broj ovakvih prodavnica počeo je da raste prošlog proleća, a za to vreme zatvorena je jedna do dve ovakve radnje.

Cene garderobe drastično su pale od prošlog proleća u većini radnji. Tako su lane pantalone koštale od 700 do 1.200 dinara, a danas se mogu pazariti i za 50 dinara!

Ni radnje sa robom "iz druge ruke" nisu šta su lane bile, i njih ima po klasama. Nekoliko radnji je za imućniju sirotinju, a većina ih je za sirotu sirotinju!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U centru grada nedavno je otvorena radnja sa polovnom garderobom gde su cene nešto više, majice i bluze prosečno koštaju od 500 do 700 dinara, haljine i tunike do 1.500, a ima i skupljih stvari. Kod njih, ipak, nema uflekane i pocepane garderobe, radnja je velika, kabine prostarane i čiste i ima ih nekoliko. Može da se plati i karticama. To je valjda radnja za nas "bogatije", prosvetne radnike, lekare opšte prakse, radnike opštine, kaže sarkastično profesorka fizike, kupac polovne garderobe - rekla je jedna mušterija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Većina kupaca kaže da se ne stidi da pazari na ovim mestima, da je ovakva garderoba daleko kvalitetnija nego ona iz kineskih radnji, da ne menja ni boju ni veličinu nakon pranja i da se ne može desti da se neko kući vrati na pola rasparanog rukava. Ipak, u pet radnji u Kragujevcu, u kojoj je Telegraf vijao i kupce i prodavce, niko ne želi da govori - ni kupci da li kupuju, ni prodavci ko kupuje. Prodavce nije bilo moguće ubediti ni da im je razgovor sa novinarima u isto vreme reklama, oni kažu- ne treba nam reklama i ovako poslujemo odlično!

U radnjama za sirotu sirotinju tek niko neće ništa da kaže. Prodavci ne žele da govore o tome da im roba stiže u džakovima, a da ih komad odeće prosečno košta 50 dinara i da ima i uflekanish i pocepanih i pod pazuhom požutelih stvari. Kupci ipak kidišu.

- Prvi dan je cena 300 dinara, pa svaki dan za 50 dinara jeftinije. U moru đubreta našla sam Levis košulju od teksasa, jednom farmerice iste marke, pa Espri sako...Plaćala sam sve po 300 dinara. Imam i farmerice od 50 dinara. Da budem iskrena, ja više i ne znam cene po buticima - kaže mlada devojka, lekar bez posla.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prodavačica u jednoj radnji sa polovnom garderobom pristala je da objasni stanje stvari, jer, kako reče, radi u trgovini gde se prodaje samo roba koja je "prošla" hemijsko čišćenje, za svaki komad izdaje račun i nema šta da krije.

- Ovako rade samo dve ili tri radnje u gradu. Ja robu dobijam na komad, ne na džak i na kilo. Sve je očišćeno, što za većinu radnji ne bih garantovala. Kupci su mi i lekari, profesori, novinari. Neki od njih kupuju jer žele nešto što niko nema, neki jer smatraju da je roba kvalitetnija, a neki kupuju jer jednostavno - nemaju ni za pijačnu garderobu - kaže prodavačica Milena Andrić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najviše prodavnica sa robom "iz druge ruke" sada je kraj pijaca, kliničkog centra, u sporednim ulicama po centru grada. Ulica Svetozara Markovića, u najužem centru, mogla bi i da promeni naziv u Ulica radnji sa polovnim krpicama. Tu je na par stotina metara čak pet ovakvih trgovina.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goga

    12. jul 2015 | 19:49

    Pa na zapadu je to sasvim normalno,u njih svi idu ,jer tu se mogu naci markirane stvari mnogo jeftinije I prosto obozavaju da odu tamo a pre pocetka skole se nemoze uci od guzve!!!

  • Realno

    12. jul 2015 | 20:15

    Bolje su i najgore stvari od najboljih kineskih

  • miroslav prodanovic

    12. jul 2015 | 21:49

    Znam dosta ljudi iz mog teniskog kluba u Dizeldorfu koji kupuju stvari ponekad u takvim radnjama iako imaju dovoljno novaca i to je ba normalno.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA