POSKUPLJUJE OSIGURANJE: Na udaru 2,2 miliona građana Srbije!

Prošle godine je, na osnovu rezultata poslovanja osiguravajućih kuća, bilo uslova za pojeftinjenje osiguranja od 20 odsto, jer je bilo znatno više uplaćenih premija nego isplaćenih šteta, a smanjen je i broj nezgoda

  • 28

Nakon prošlogodišnjeg nezakonitog poskupljenja auto-osiguranja za 45 odsto, Udruženje osiguravača Srbije radi na procenama uplaćenih premija i isplaćenih šteta s ciljem da od NBS zatraži novo povećanje cena.

Srbi prvo osiguraju auto, pa sebe!

Ako NBS odobri ovaj zahtev, vlasnici više od 2,2 miliona automobila za osiguranje će morati da izdvoje od 950 do 2.100 dinara, u zavisnosti od toga kolika je snaga njihovog automobila.

Zoran Ćirić, portparol UOS, kaže da "za sada nisu preduzeli direktnu inicijativu i zatražili poskupljenje auto-osiguranja od NBS, ali da svakako nameravaju to da urade kada se za to steknu uslovi".

- Nivo korekcije cene osiguranja od auto-odgovornosti zavisiće od rezultata analize. Veoma je važno da premija osiguranja uvek bude na nivou koji će omogućiti normalno poslovanje i isplatu šteta i obeštećenje građana - rekao je Ćirić za "Blic".

Milan Cerović, predsednik Udruženja korisnika osiguranja, podseća da je prošlogodišnje povećanje cene bilo izvedeno u tajnosti i nezakonito i da ni nakon godinu dana NBS nije dala objašnjenje na osnovu čega je dala odobrenje za to. Objašnjenje su od NBS tada tražila udruženja potrošača, stručnjaci i mediji, ali smo svi ostali uskraćeni za odgovor.

- Prošle godine je, na osnovu rezultata poslovanja osiguravajućih kuća, bilo uslova za pojeftinjenje osiguranja od 20 odsto, jer je bilo znatno više uplaćenih premija nego isplaćenih šteta, a smanjen je i broj nezgoda - rekao je Cerović.

Osiguravajuće kuće su poskupljenje prošle godine pravdale povećanjem limita za isplatu šteta sa maksimalnih 100.000 dinara, a stručnjaci smatraju da će to biti slučaj i ove godine.

- To nije izgovor. U Hrvatskoj su nedavno povećali limit za isplatu šteta više od 13 puta, a premija je ipak smanjena za 25 odsto - kaže Cerović.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadranin

    13. jul 2015 | 10:47

    To sto su uradili kada su podigli osiguranje pa opet to traze ide na cast guverneru NBS. Ni tada nije reagovala verovatno sto ima Platu 535000 dinara pa moze da plati osiguranje. Pa nerazmislja ona o narodu. Da razmislja ona bi zahtevala skidanje osiguranja. Svaka joj cast. Ja njenu mesecnu platu zaradim za 2 godine, pa sada dolazim u situaciju da prodajem stvari da bi prehranio dvoje dece. Svaka joj cast na svemu i na osiguranju,koje 90 posto naroda nemoze da uzme ali ona moze.

  • Zoran021

    13. jul 2015 | 11:50

    Djubrad!

  • Kuburilos

    13. jul 2015 | 10:33

    Nekome će da pukne.. vidim ja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA