VLADA BIH OSUDILA ATAK NA VUČIĆA: Krivicu za napad snosi bezbednosna agencija

Denis Zvizdić je istakao da on kao predsedavajući Vlade BiH nije imao nikakvu informaciju da će Vučić biti napadnut u Srebrenici

  • 6

Savet ministara BiH najoštrije je osudio napad na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima u subotu i zatražio od Ministarstva bezbednosti BiH da u hitnom roku dostavi detaljnu analizu svega što se tog dana dešavalo u Memorijalnom centru.

CRNI LABUDOVI SU NAPALI VUČIĆA: Elitna ratna jedinica BiH stoji iza linča srpskog premijera u Srebrenici (VIDEO)

Resorno ministarstvo treba da dostavi zaključke o merama koje treba da preduzmu sve nadležne agencije, a od Tužilaštva BiH traži se da pronađe i procesuira odgovorne za napad.

PREDSEDNIK OPŠTINE SREBRENICA: Napadači na Vučića su fukare i miševi (VIDEO)

- Ovaj napad nije bio samo napad na Vučića već napad i na dignitet svih žrtava u Srebrenici, ali i na sve napore koje BiH čini. Ovaj događaj nije trebalo nije smeo da se dogodi, a posebno se nije smeo dogoditi na mestu poput Srebrenice i Potočari - rekao je nakon vanredne sednice na konferenciji za novinare predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić.

ČOVEK U UNIFORMI GAĐAO PREMIJERA? Ovo je trenutak kada je Vučić pogođen kamenom u glavu! (VIDEO)

Zvizdić je, kako su preneli federalni mediji, rekao da se napad na srpskog premijera nije smeo dogoditi zbog toga što su sve bezbednosne agencije iz BiH garantovale sigurnost Vučiću i drugim zvanicama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zvizdić je rekao da je ovaj incident pokazao koje su sve slabosti unutar policijskih agencija u BiH, posebno s aspekta koordinacije.

Upravo iz tih razloga Zvizdić će, kazao je, nastaviti rad na formiranju koordinacionog tela koje bi redovno zasedalo, razmenjivalo informacije te zajednički pravile plan delovanja.

Zvizdić je istakao da on kao predsedavajući Vlade BiH nije imao nikakvu informaciju da će Vučić biti napadnut u Srebrenici.

- Sada gledam medije i vidim da zvaničnici iz Srbije kažu da su upozorili nadležne u BiH. Izričito tražim da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj kome je dostavljeno prosledio informacije svim nadležnim agencijama - rekao je Zvizdić i dodao da počinje da sumnja da mnogima nije u interesu da postoji koordinaciji bezbednosnih službi na nivou BiH.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je nakon vanredne sednice Saveta ministara rekao novinarima da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ignorisala zahteve za saradnju i pomoć u obezbeđenju komemoracije.

Prema njegovim rečima, bilo je i drugih propusta, a da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša te da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima.

Poseban problem je bio razmena informacija između policijskih agencija.

- Takođe problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije. Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi, a neke stvari su menjane u hodu iako nije dobijeno odobrenje od policijskih agencija - dodao je on.

Mektić je kazao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela još 23. juna tražila da im SIPA pomogne u organizaciji dženaze u Potočarima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Resorni ministar je rekao da je Direkcija od SIPA-e tražila angažovanje po tri osnova, od kojih je najbitniji da se angažuju dva tima specijalne policije te bezbednosne agencije.

- Takođe, traženo je angažovanje i određenog broja inspektora SIPA-e, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu - naveo je Mektić, preneo je portal Klix.ba.

Mektić tvrdi da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtev.

- Oni su to samo ignorisali, nikada nisu odgovorili - rekao je Mektić.

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić zatražio je formiranje posebnog tela koje bi koordinisalo različite policijske agencije.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djovani

    14. jul 2015 | 17:05

    Zbog cega je Izabegogovic pozvaotri puta Vcica u Goste,a kada je Vucic doso u goste nije svom gostu ispruzio ruku zasto i zbog cega? Svaka cast Crnogorskom premieru Filipu Vujanovicu koji je celo vreme bio uz vucica za vreme napada na Vucica rizokovajuci svoj zivot.

  • Dragan

    13. jul 2015 | 20:56

    Krivicu snosi Izmetbegović

  • NSA

    14. jul 2015 | 12:45

    Prvo, na snimcima se cuje kako se ljudima iz bezbednosti naredjuje na engleskom ,ono poznato " go, go, go..." ( iz vojnickog recnika: "idemo;idemo" koja se izdaje kada se pozuruje jedinica da hitro napreduje ) , zatim vidimo na snimcima bar dva pripadnika bezbednosti koji su crne koze.Druga digresija bi bila na ovog celavog iz bezbednosti koje je bio odmah sa Vuciceve leve strane. E taj je prosto izbezumljeno nestrucno "izguzvao i razvalio" Vucica, kao da je namerno. Bolje da su imali vise kisobrana i da su napravili rimsku "kornjacu" ili da su Vucicu dali bezbednosnu kacigu.O samoj ruti puta necu ni da govorim , ocigledno je niko iz bezbednosti nije ni poznavao, inace bi reagovao na vreme. Cista namestaljka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA