POJELI TORTU NA VASKRS, PA UMRLI? Podneta prijava zbog trovanja SALMONELOM!

Petar Marić (63) i Mirjana Vujičić (41) terete se da su proizveli i stavili u promet škodljive životne namirnice

  • 0

Protiv Petra Marića, direktora Doma za stare u Vranićima, i glavne kuvarice Mirjane Vujičić podneta je krivična prijava zbog trovanja salmonelom, od čega je umrlo šest korisnika.

Suspendovana licenca Domu za stare u Vranićima na tri meseca

Utvrđeno je da sedma osoba nije preminula zbog salmonele. Sumnja se da je bakterija bila u torti, koju su štićenici i radnici doma jeli na Vaskrs.

Krivična prijava je podneta jer je na Vaskrs, u kuhinji Doma za stare "Dvoje", pripremljena voćna torta s malinama koja je bila kontaminirana, zaražena bakterijom salmonelom. Torta je podeljena štićenicima, radnicima doma i susedima, pa je izbila epidemija od čijih je posledica preminulo sedam korisnika.

Zakon predviđa da Osnovno javno tužilaštvo u Čačku na osnovu ove prijave, otvori istražni postupak i preduzme radnje na prikupljanju potrebnih činjenica i dokaza.

Posle smrti sedam lica u Vranićima, koji su preminuli između 17. i 26. aprila ove godine, osnovni javni tužilac u Čačku Danilo Vujičić naložio je da se obavi sudsko-medicinska obdukcija pokojnika i da se obrazuje policijski tim koji će ispitati sve okolnosti trovanja.

Policijski inspektori su tokom proteklih sedmica saslušali sve preživele štićenike doma, radnike, susede, i sva stručna i ovlašćena lica koja su bila na neki način uključena u ovaj slučaj.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Čačanski epidemiolozi konstatovali su da je u domu "Dvoje" izbila epidemija salmonele, koja je proglašena 16. a objavljena 30. aprila, pri čemu su zaražene 42 osobe.

U hrani uzetoj 16. aprila nije pronađena bakterija i lekari su pretpostavili da je uzročnik trovanja bio u torti, koju su štićenici i radnici doma jeli na Vaskrs, 12. aprila.

Međutim, nijedan deo tog kolača nije sačuvan, pa ta pretpostavka nije mogla da bude dokumentovana u laboratoriji.

Sudsko-medicinsku obdukciju, koju je naložilo tužilaštvo, obavio je tim Službe za patološku anatomiju i sudsku medicinu čačanske bolnice.

Ispitivanjem u bakteriološkoj laboratoriji utvrđeno je da je šestoro preminulih imalo salmonelu, a jedan nije. Obducenti su svoj nalaz o uzroku smrti ovih staraca u predviđenom roku dostavili nadležnom tužilaštvu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 28. aprila suspendovalo je na tri meseca dozvolu za rad Doma za smeštaj odraslih u Vranićima.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Takođe je saopšteno i da je vanrednim kontrolama inspektora socijalne zaštite utvrđeno da postoje propusti u zaštiti korisnika koji se odnose na broj i strukturu zaposlenih, kao i na to da nije angažovan licencirani socijalni radnik, bez čega nije moguće zadržati licencu. Vlasniku doma je naloženo da u roku od 30 dana isprazni objekat od štićenika.

Dom u Vranićima je iselio deo stanara, ali u njemu i dalje borave 23 štićenika, čija rodbina nema primedbi na uslove smeštaja i odnos osoblja.

Neki od stanara su tu na palijativnoj nezi, nesposobni da se brinu o sebi, i porodice jednostavno ne žele da ih preuzmu, smatrajući da tu imaju potrebnu pažnju.

U toku tromesečne suspenzije, direktor doma obavezan je da ispuni uslove koje su mu postavili inspektori socijalne zaštite.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA