Evo šta se desi u SRBIJI, kad vam neko UKRADE TELEVIZOR!

- Vrlo je bitno da građani tu krivicu ne svaljuju na nas - izričit je Uglješa Stešević, šef odseka za suzbijanje krađa u MUP-u

  • 12

Kada vam ukradu dokumenta u autobusu, znate šta vam je činiti... Isto je, pretpostavljamo, i sa torbom i bilo kojom drugom vama važnom svojinom...

Da li grmljavina može da sprži televizore, kompjutere i mobilne telefone?

Ono, međutim, što malo ko zna jeste šta se dešava u Srbiji kada vam neko ukrade, na primer, televizor!

Odgovor na ovo nesvakidašnje pitanje dobili smo, ni manje ni više, nego od jedne naše čitateljke.

Jedna devojka (ime poznato redakciji) nam se, naime, nedavno požalila da su joj ukrali televizor!

Policajci su prema njenim rečima našli lopova, ali, kaže, nisu mnogo šta učinili i to pre svega zato što je lopov televizor prodao, a pare potrošio!

Foto: sxc.hu/Raven3k Foto: sxc.hu/Raven3k

- Lopov nije uhapšen, i ja sada nemam ni televizor ni para... Možete li da zamislite da neko u današnje vreme krade televizore? Razumljive su i nestašica, i male plate, i krađe hrane  u supermarketima, ali televizor. Da li se i vama nekada desilo da vam nestane televizor? - pitala nas je uznemireno ova čitateljka.

Da bismo proverili kako se rešavaju problemi ovakve vrste krađa, i zašto MUP u konkretnom slučaju nije reagovao da zaštiti oštećenog građanina pozvali smo nadležne da ispitamo situaciju.

- Vrlo je bitno da građani tu krivicu ne svaljuju na nas, policija nije odgovorna za dalji postupak. Kada se krađa dogodi, oštećeni prijavi to policiji, mi ga uhvatimo, i dalji postupak više nije na nama. Dalje je na tužilaštvu - izričit je Uglješa Stešević, šef odseka za suzbijanje krađa u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto: Flickr/ zoonabar Foto: Flickr/ zoonabar

Stešević je začuđen idejom da u današnja vremena neko krade televizore, te nema neki poseban savet kako da reagujete, jer smatra  da su takve krađe prevaziđene.

- Takođe u daljem postupku, Tužilaštvo reaguje po ličnoj inicijativi oštećenog - navodi Stešević.

Prostije rečeno, vi morate maksimalno da se angažujete da bi vam šteta bila nadoknađena jer benigni slučajevi krađa, kao što je televizor retko kada budu nadoknađeni.

Šta se ovim implicira? Podstiče se to da ljudi slobodno kradu sve što im se svidi, vodeći se onom logikom, "ako prođe - prođe".

Foto-ilustracija: Foter.com / theloushe Foto-ilustracija: Foter.com / theloushe

Postupak  će ostati da stoji u nekim zaturenim arhivama, kao i da je nemoguća misija nadati se novčanoj nadoknadi, a po svemu sudeći i ukradenoj stvari.

Nama ostaje da dodamo: Osim ako lopov nije dobar čovek, pa se ipak odluči da vam vrati televizor...

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki727

    15. jul 2015 | 19:35

    U normalnoj državi kada vam lopov udjela u kuci imate pravo da izvadite pištolj i metak u celo

  • anTihrist

    15. jul 2015 | 19:17

    Niste trebali ovo da objavite..sad ce lopovi da upadaju u kuce i kradu televizore i nece odgovarati...

  • Dobro poznata stvar

    15. jul 2015 | 18:50

    Zato sto njen posao nije samo da uhvati lopova nego i da nadje gde je ukradena roba.Ukrdena roba stecena nelegalnom radnjom znaci da policija dalje ispitivanjem lopova treba da dodje do lica kome je lopov prodao zaplenjenu robu i da je zadrzi kao dokazni materijal protiv lica koje je pocinilo krivicno delo.A da se zatim ta zaplenjena vrednost vrati vlasniku.A onaj sto je kupio on je kriv sto je kupio robu od lopova te on treba ako smatra da dalje sam tuzi i trazi obestecenje od lopova.A ne da ostecena strana nema pravo na povratak svoje imovine.Policija je kriva zato sto misli da ako je uhvatila lopova dalje ne mora nista da radi a ustvari mora jer tu ima vise elemenata krvicnog dela ne samo kradja kao kradja nego i preprodaja tudje i ukradene imovine.Smatram da policija i to cesto zna gde je ali se cesto i pnasa kao da nije pronasla robu pa u vecini slucajeva takve predmete zadrzi za sebe ili zavrsi kod nekoga od radnika mup-a kuci.A ostecnima kazu "lopov je to prodao" i sta onda?Pojeo vuk magarca.Znaci kada se lopov uhvati zna se i ispita se i gde je opljackao i sta je ukrao i kome je prodao i gde je to zavrsilo ali ne nekome odgovara da takvi predmeti nestanu i tu je problem policije i njenog rada sto se ukradeni predmeti nikada ne vrate iako naj cesce znaju gde su zavrsili isti,a prave se ludi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA