RUSI SE BUNE: Putin je naš CAR, nećemo Romanove!

Ruska vlada je prošle nedelje naložila formiranje radne grupe koja bi bila zadužena za identifikaciju i sahranu posmrtnih ostataka dinastije Romanov, ali, nisu svi oduševljeni tom odlukom

  • 15

Rusija traži da se potvrdi identitet posmrtnih ostataka za koje se veruje da pripadaju prestolonasledniku Alekseju Romanovu i njegovoj sestri Mariji, kako bi deca cara Nikolaja Drugog konačno bila pokopana. Mošti dece Romanovih, koja su ubijena 1918, već 10 godina se nalaze u Državnom arhivu.

Nikolaj II, ruski car i veliki prijatelj Srba, nije bio Rus. Bio je NEMAC! (FOTO)

Iako postoje pozivi da se bivša carska porodica trijumfalno vrati u Rusiju, stručnjači za "Moskov Tajms" kažu da se to nikad neće desiti jer ruski predsednik Vladimir Putin već efikasno ispunjava ulogu monarha.

Stručnjaci smatraju da bi rusko društvo teško podnelo povratak kraljevske porodice, koja je svrgnuta sa prestola od strane boljševičkih revolucionara pre jednog veka. Kažu i da je vlada previše konzervativna da bi prihvatila ovakvu radikalnu promenu čak i u simboličnom smislu.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Naime, pozdravljajući ovo novo simboličko telo, Putin odustaje od svog simboličkog statusa kao centralne ličnosti političkog i kulturnog života zemlje, smatraju stručnjaci.

Grupe potomaka poslednjeg cara koje tvrde da su naslednici dinastije Romanovih, dugo su lobirali da ih Moskva prizna kao istorijsku i kulturnu instituciju kako bi ih zaštitili od varalica.

- Potomci koji trenutno borave u Evropi ne žele nikakva politička prava i neće se baviti politikom u bilo kom smislu, ali žele da se presele trajno u Rusiju ako dobiju novi status - rekao je Aleksander Zakatov, portparol jedne grupe naslednika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, oni su podeljeni u dve grupe i svako od njih žučno odbacuje i negira identitet drugog.

Istoričari kažu da ne bi bilo čudno da kraljevska porodica dobije neku vrstu službenog položaja u vladi. Problem s Rusijom je, ističu, što ne postoji jasno ko je direktni potomak.

- Osim toga, Putin već ispunjava funkcije monarha, koji ujedinjuje sve grane vlasti i pružaju simboličnu viziju državnog organa - rekao je istoričar Andrej Zubov.

(Telegraf.rs / N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA