Ove tri PSOVKE su promenile SRBIJU! Evo zašto!

Evo šta se krije iza ovih "sočnih" reči koje su Srbima drage

  • 15

Srbi vole da psuju i to je opštepoznato. Međutim, kada se malo dublje pozabavimo najsočnijim srpskim psovkama, vidimo da su veoma slikovite.

Ove tri se posebno izdvajaju, a evo i zašto.

IDI U PERŠUN, SUNCE TI KALAJSANO: Ovo su zaboravljene srpske psovke

1. IDI U PERŠUN

Zašto da ide? Zato što je "ići" jedan veoma prijemčiv glagol koji se uklapa u sve što podrazumeva udaljenost od tebe. Veoma važna za prosečnog Srbina je i široka polisemantička struktura glagola "ići".

OVO SU NAJSOČNIJE SRPSKE PSOVKE: Da li vas je sramota kad ih koristite?

Obuzet visokim naponom nervoze pred samu psovku, posebno ga se dotiče to što je glagol "ići" veoma plodan u derivaciji, pritom uzevši u obzir da se kod ovog glagola delovi futura pišu odvojeno, što je prosečnom Srbinu presudno važno prilikom kreiranja psovki.

Zašto u peršun? Zato što je prosečnim Srbima mnogo lakše da izgovore PERŠUN, nego, na primer, prosečnim Latinima da polome jezik dok izgovaraju "Petroselinum hortense".

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Master isolated images Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Master isolated images

Peršun je inače ukrasna biljka jer se njime ukrašavaju salate i supe, a ponekad se i kuva čaj od peršuna pa se, s tim u vezi, opsovanom želi srećan i brz oporavak u lepom i zdravom okruženju. To što je pešun falusnog oblika nije uzeto u obzir, jer prosečan Srbin je homofob i falusanje mu je ispod časti.

2. JEBO TE ŠINTER

Zašto šinter? Šinter je onaj čika koji se u prošlom veku pozivao sa fiksnih telefona da uhapsi mačiće i kučiće huligane koje smešta iza rešetaka na neodređeno vreme.

To se dešavalo u doba neprosvećenosti i mračnjaštva kad se vršio zločin nad pitomim životinjama kojima je besramno pripisivano besnilo, a zli jezici su šuškali da umeju i da ujedu poštenog čoveka. Elem, šinter se toliko retko odazivao da je psovka nastala kao rezultat neobično pobožne želje da opsovani duže vreme posti celibatom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3. PI*DA TI STRININA

Ovde ćemo se kratko osvrnuti samo na strinu i njenu ulogu u ovoj sintagmi. Zašto strina? Strina je ona žena koja ti nije rod a isto se prezivate. Moguće da živite u istoj kući, al ručak iz njene šerpe ne sme da se dira.

Strina je takođe ona ista žena koju tvoja baba (očeva majka) više voli od tvoje majke. Intimnije gledano, strina je osoba ženskog pola na čijoj je svadbi tvoj otac bio dever i imao jedinstvenu priliku da nosi lentu, a nije Mis Univerzum.

Takođe, strina je sinonim za smotanost ("vidi ga, vuče se ko neka strina") kao i za nepoznatu stariju ženu kojoj se zbog domaće kulture ne obraćaš sa: baba, a koju uvek pitaš za putokaz ("Kazuj, strina, đe je Drina").

Foto: Facebook / Nadžak baba Foto: Facebook / Nadžak baba

Onaj ko te tera u strininu, nije baš da ti želi sve najgore ali tu je negde. Na kraju, prosečan Srbin je pri stvaranju ove psovke uzeo u obzir da se reč "strina" Morzeovom azbukom piše ovako:

… – .-. .. -. .-

Još sličnih dobrih tekstova možete pročitati na sajtu necenzurisano.rs.

(Telegraf.rs /necenzurisano.rs /Jelena Milenković Mladenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nekonebitan

    15. jul 2015 | 21:06

    Ajde vi fini koji ne psujete,javite se sad i objasnite sta je kucna kultura.Bez foliranja!!!Svi psujemo.Psiholoski,ljudi na taj nacin izbacuju bol i negativnu energiju.Tako da je zdravo psovati.A vi "fini",idite u k....

  • Maksi

    15. jul 2015 | 17:19

    Nikad cula za ovo

  • miki

    15. jul 2015 | 20:22

    Koje su ovo budalastine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA