GRCI NA NOGAMA: Štrajk na ulicama Atine, javni prevoz u blokadi! (FOTO)

- Nakon pet godina rezova plata i oštrih mera, Evropljani traže još - rekao je portparol sindikata ADEDY Stavros Kuciubelis, pozivajući zakonodavce da odbace sporazum s kreditorima

  • 10

Demonstranti u Atini "marširaju" protiv novih mera štednje koje bi parlament trebalo večeras da izglasa. Takođe, sindikat javnog sektora ADEDI pozvao je na dvadesetčetvorosatni štrajk, kako bi ukazali poslanicima da glasaju protiv mera štednje.

KINA PROPADA, PANIKA SE ŠIRI: Da li će ovaj haos uništiti i Srbiju?

Pored toga, sindikat PAME najavio je da će večeras održati miting na atinskom Trgu Omonija.

Od jutros je poremećen javni prevoz u Atini, u kojoj samo povremeno saobraćaju vozovi u podzemnoj železnici. Saobraćajna gužva je bila i na ulicama glavnog grada.

Železnički saobraćaj biće u prekidu dok traje štrajk. Bolnice i domovi zdravlja rade, ali sa smanjenim brojem zaposlenih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Apoteke su spustile zaštitne roletne a radnici javnih službi izašli su na ulice. Demonstranti od jutros šetaju centrom Atine, noseći banere "Otkažite štednju", "NE politici EU, ECB i MMF-a".

Juče objavljena anketa, mešutim, ukazuje na to da više od 70 odsto građana želi da parlament odobri paket pomoći.

- Nakon pet godina rezova plata i oštrih mera, Evropljani traže još - rekao je portparol sindikata ADEDY Stavros Kuciubelis, pozivajući zakonodavce da odbace sporazum s kreditorima.

Nezavisni stručnjak Ujedinjenih nacija za inostrane dugove Huan Pablo Bohoslavski upozorio je danas da bi kreditori Grčke mogli da prekrše međunarodno pravo ako mere štednje koje zahtevaju od Atine izazovu velike probleme. On je izrazio zabrinutost zbog manjka lekova i hrane u Grčkoj, što je, kako je naveo, posledica ograničenja transfera novca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčka je, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori sporazum o trećem paketu medjunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, kao i da izbegle izlazak iz evrozone.

Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U okviru mera dogovorenih s kreditorima, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond vredan do 50 milijardi evra u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    15. jul 2015 | 18:14

    hocete li nas vise ostaviti na miru sa tom grckom.njihovi radnici i penzioneri imaju nekoliko puta veca primanja od nas.izuzev goriva ostale cene kao i ovde.pojedini proizvodi cak i jeftiniji.da li je moguce da vise niko ne vidi nasu bedu i jad.........

  • Kiza

    15. jul 2015 | 17:57

    A mi u Srbiji kao ovce cutimo!!!!!

  • Salvatore

    15. jul 2015 | 21:43

    Da su im plate i penzije ko nama i da im i to skrate 10% šta bi se kod njih tek onda desilo!!????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA