Putarina poskupljuje, ali 2013. godine?

Cena putarine ove godine neće biti menjana, ali će naredne verovatno biti uvećana za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP "Putevi Srbije"

  • 1

Cena putarine ove godine neće biti menjana, ali će u 2013. verovatno biti uvećana za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

"Putevi Srbije" će poslati novoj Vladi dopis sa detaljnim obrazloženjem zbog čega bi putarina trebalo da poskupi u idućoj godini, rekao je Drobnjak.

Cene putarine u Srbiji nisu menjane od februara 2008. godine iako je u tom periodu zabeležen osetan rast inflacije, ukazao je on.

"Putevi Srbije" su zahtev za povećanje cena putarine poslednji put uputili Vladi pre nepune dve godine, u maju 2010. Resorni ministar Milutin Mrkonjić i Vlada Srbije nisu, međutim, odobrili taj zahtev, uz tvrdnju da su one "već previše visoke".

Računica preduzeća za održavanje puteva pokazuje, međutim, da je putarina u Srbiji tri puta manja nego u Španiji i Francuskoj, i tek nešto niža od cena u Hrvatskoj i Italiji.

Drobnjak je, takođe, istakao da će se u Srbiji raditi na poboljšanju zatvorenog sistema naplate putarine, posebno elektronske.

On je još kazao i da sistem naplate putarine preko vinjeta, nalepnica kojima se potvrđuje da je plaćeno korišćenje određenih vrsta puteva, nije toliko uspešan, o čemu svedoči činjenica da Slovenija godišnje gubi od 40 do 50 miliona evra.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yana

    15. jun 2012 | 10:42

    Zdravo, Djordje! Ja sam Jelena, studiram arithekturu u Novom Sadu. Pre nekog vremena, na fakultetu smo otpoceli projekat analize posecenosti pozorista u Srbiji u zavisnosti od urbanistickog polozaja zgrade pozorista, medjuodnosa sa okolnim zgradama i slicnim objektima, prisustva drugih pozorista u gradu i jos mnogih faktora. Moj objekat je Jugoslovensko dramsko pozoriste. Zbog toga mi je potreban polozaj pozorista u okolini; nesto kao detaljniji prikaz povrsine oko zgrade ili isecak iz veceg urbanistickog plana. Da li mozda posedujete neki dokument koji bi bio od koristi? ? Potrebno mi je samo nesto sto ce posluziti kao podloga. Ukoliko biste mogli da proverite i da mi javite, mnogo bi mi znacilo. Hvala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA