DA LI JE OVO NOVI TESLA? Već tri godine pravi sam struju, a niko neće da uloži u njegov izum! (VIDEO)

Energija vetra pomoću rotora koji je Milija Stojanović iz Niša osmislio bi mogao da se koristi u okolini Vršca i na teritoriji Beograda, odnosno tamo gde postoji veliki broj vetrovitih dana u toku godine

  • 6

Zahvaljujući rotoru sa samopodešavajućim lopaticama, koji je izumeo profesor matematike Milije Stojanović iz Niša, Srbija bi i bez izgradnje novih elektrana mogla da izvozi struju.

Stojanovićev izum za proizvodnju kilovat-sati može da iskoristi energiju rečnih tokova i vetra minimalne brzine.

Kako on kaže, samom primenom tog pronalaska na hidrocentrali kapacitet proizdvonje se povećao za 20 do 30 odsto, što znači da uz minimalna ulaganja mogu se zadovoljiti sve potrebe naše zemlje za električnom energijom.

On je pokušao sa niškom Elektrodistribucijom i fabrikom aluminijuma "Nisal" da na hidrocentrali "Sićevo" dograde univerzalni rotor, ali nisu uspeli da dobiju sve dozvole. Međutim, u "Jugoistoku" kažu da ovaj izum nije primenjen i da nisu mogli da pronađu investitora.

U međuvremenu, njegov patent je zainteresovao Amerikance, tako da se može dogoditi da on prvo bude ugrađen u američke vetrogeneratore, a kada bi njegov "točak" za dobijanje energije i praktično zaživeo, za upotrebu ne bi bilo potrebno da se grade nove brane na rekama i potapaju ogromne površine.

Printskrin: Youtube/Lego Legolas Printskrin: Youtube/Lego Legolas

Njegov sistem rada je sličan vodeničnom jer se rotori postave u vodu koju guraju ka generatorima. Niški pronalazač je na svom prototipu izveo i eksperiment i dokazao da rotor sa samopodešavajućim lopaticama može da izdrži i uraganske vetrove od čak 150 kilometara na čas.

- Konstrukcije ugradnog krila mog izuma mogu da budu ogromnih dimenzija, i do sto puta sto metara, pod uglom od 80 stepeni. On može i da se primeni na hidrocentralama na morskim strujama, što do sada nikada nije rađeno. Rotor ima niz boljih osobina za korišćenje energije vetra, jer omogućava samostalno usmeravanje za maksimalni prijem - objasnio je Stojanović.

Printskrin: Youtube/Lego Legolas Printskrin: Youtube/Lego Legolas

Takođe se dobija i veća sila rotacije, manje je opterećenje na stub vetroelektrane, a sigurniji je od elise, jeftinije i prostije izrade. Njegov rotor može da se koristi i za jedrilice, koje bi se lako kretale u svim pravcima, bez obzira na smer vetra.ž

- Energija vetra pomoću ovog rotora mogla bi da se iskoristi u okolini Vršca i na teritoriji Beograda, gde postoji veliki broj vetrovitih dana u toku godine. Za upotrebu rotora za vetroelektrane potrebna je brzina vetra na nivou čovekovog hoda, što je daleko manje od uslova za klasične elise - kaže Stojanović.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Analaticar

    16. jul 2015 | 17:22

    Nikada nismo imali 'sluha' za genijalce i nove tehnologije nasih pronalazaca, zato sada pola sveta od njih profitira a mi smo tu gde jesmo

  • Jelena

    18. jul 2015 | 14:15

    Bravo,Milija!

  • Горијо

    20. jul 2015 | 15:18

    Добар је

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA