IZ OVOG GRADA U SRBIJI BEŽI NAJVIŠE LJUDI: Evo zašto ga napuštaju kao da je UKLET!

- Otišao sam da bi moja porodica imala perspektivu - rekao je jedan od razočaranih stanovnika ovog grada

  • 76

Prema statističkim podacima, Kraljevo ima najizraženiji negativni migracioni saldo u Srbiji, odnosno najveći broj odseljenih u odnosu na doseljene. Ranijih godina su odlazili samo pojedini članovi porodica u potrazi za boljim poslom i životom, dok je poslednjih godina primetno iseljavanje celih porodica, pa čak i njihovih firmi.

Kristijan se odselio iz Beograda, evo gde sad živi!

Oglasi u kojima se prodaju „dobro razrađeni butici ili kafići“ nisu retki u gradu na Ibru. Lokali koji su izvan centralne pešačke zone su uglavnom prazni. Mnogi vlasnici izdaju lokale, a zauzvrat traže samo da se redovno plaćaju komunalije.

Zbog posustale privrede u Kraljevu, trgovci su prinuđeni da svoje poslove sele, a uglavnom se odlučuju za severnije krajeve Srbije. Postoje primeri da se cele porodice sele u Beograd ili Novi Sad. Jedan od njih je i Nebojša Savić koji je svoju antikvarnicu, ali i porodicu, suprugu i sina preselio u Novi Sad.

Foto: Tanjug/Saša Petrović Foto: Tanjug/Saša Petrović

- Otišao sam da bi moja porodica imala perspektivu, jer u Kraljevu to nismo imali. Sa svojom radnjom u Kraljevu nisam mogao ni pola meseca da opstanem. Vagao sam između Beograda i Novog Sada i odlučio se da pre dve godine dođem u Novi Sad. Sada od prodaje u svojoj antikvarnici plaćam kirije za lokal i stan, koje su jeftinije nego u Kraljevu i mogu da sastavim mesec dana.

- Teško je da se nešto uštedi, ali koliko toliko pristojno živimo i nemamo nameru da se vraćamo u Kraljevo – kaže Savić za "24 sata".

U Tržnom centru kod Starog dečjeg dispanzera, koji je nekada bio stecište mnogih Kraljevčana, sreli smo dvoje vlasnika butika koji planiraju da idu u inostranstvo. Iako su vlasnici lokala, više nema posla.

- Četiri meseca pokušavam da izdam lokal i ništa. Ovde je 30 kvadrata sa toaletom i malim magacinom. Samo da pokrijem troškove pristao bih na 80 evra mesečno, ali uzalud - kaže Ivan Jovanović, samo jedan od vlasnika lokala u Kraljevu na čijim izlozima umesto robe stoji obaveštenje „izdaje se“.

Foto: Tanjug/Oksana Toskic Foto: Tanjug/Oksana Toskic

Počinje izgradnja Kraljevgrada, čiji će godišnji prihod biti 100 miliona evra! (FOTO)

Iz Regionalne privredne komore u Kraljevu kažu da ambijent u Kraljevu nije povoljan i da u tome treba tražiti uzrok migracije  stanovništva.

- Pored opštih uslova na poslovanje malih radnji i firmi utiču i obaveze koje oni imaju prema lokalnoj samoupravi. Postoji oko 15 različitih naknada koje se plaćaju opštinama, kao što su naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, firmarine. Poslednji podaci pokazuju da ima primera da firme sele svoj posao i to najčešće u Beograd, jer evidentno je da tamo imaju više prostora za poslovanje.

Mislim da bi lokalne samouprave nalaženjem određenog kompromisa mogle da utiču na opstanak malog privatnog biznisa. Ovako, kada se svakog meseca na papir stave troškovi prema opštinama i državi, ne ostaje ništa za obrt novca, i otuda i negativni migracioni saldo – ističu iz Komore.

(Telegraf.rs/Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vestica

    16. jul 2015 | 21:35

    Od reke koja protice na 100 metara od centra napravili su deponiju..a ni struktura u gradskoj vlasti nije bolja. Zahvalnost autoru teksta sto javnosti skrece paznju na ovaj grad duhova.

  • Vera

    16. jul 2015 | 21:21

    Strašno. Šta napraviše kaubojske privatizacije. Prelepi grad moje mladosti umire naičigled svih nas. Tužno i pretužno, sete ga se samo uoči izbora

  • Kula

    16. jul 2015 | 22:16

    Vi verovatno niste culi za Kulu...mesto u Vojvodini koje je nekada imalo najjacu privredu po glavi stanovnika u ex Jugoslaviji...ovo je grad kojem se za 10 zadnjih godina prepolovio broj stanovnika sa 30000 na nepunih 15000...privreda je unistena od pada Milosevica i dolakom demokratije u interesu gradjana??? A nove vlasti cepaju jos sto se pocepati moze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA