IDE K'O ALVA: Velika potražnja za plavim kamenom iz RTB-a Bor! (FOTO)

Plavi kamen proizveden u Srbiji najviše kupuju Mađari, Bugari, Turci, Grci i Makedonci, ali ga RTB Bor isporučuje i velikim domaćim distributerima - snabdevačima poljoprivrednih apoteka

  • 4

Bakar-sulfat, u narodu poznatiji kao plavi kamen, ima široku primenu. U poljoprivredi se koristi kao pesticid, u industriji kao tehnološki reagens u flotacijama olova, a dobar je i za čišćenje vodovodnih instalacija i bazena.

Plavi kamen proizveden u Srbiji najviše kupuju Mađari, Bugari, Turci, Grci i Makedonci, ali ga RTB Bor isporučuje i velikim domaćim distributerima - snabdevačima poljoprivrednih apoteka.

Ne samo sada u sezoni poljoprivrednih radova, kada bakar-sulfat "ide kao alva", potražnja za ovim proizvodom ne jenjava tokom cele godine.

- Iako je osnovna primena bakar-sulfata u poljoprivredi, gde se koristi kao pesticid, firma iz Londona ga je, recimo, upotrebljavala u malim koncentracijama za proizvodnju stočne hrane. Beograđani ga koriste kao algicid za čišćenje vodovodnih instalacija, a rudnici olova i cinka ga kupuju za flotiranje rude - kažu u RTB-u Bor.

Foto: Promo Foto: Promo

Pored odgovarajuće cene, verovatno i kvalitet proizvoda utiče na odluku stranaca o izboru dobavljača, mada u RTB-u priznaju da je i sve šira primena plavog kamena uticala na rast tražnje.

- Potražnja za plavim kamenom je velika i na domaćem (za flotacije olova) i na inostranom tržištu. Po tradiciji najviše izvozimo u Mađarsku, Bugarsku, Tursku, Grčku, Češku, Englesku, Poljsku, Republiku Srpsku i Makedoniju, ali isporučujemo i velikim domaćim distributerima - snabdevačima poljoprivrednih apoteka. Redovni domaći kupci su beogradski "Vodovod", rudnik "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca i ostali rudnici olova i cinka. Pritom, bez ijedne reklamacije na kvalitet proizvoda!

Foto: Promo Foto: Promo

- S obzirom na to da problema u plasmanu nema, zalihe plavog kamena su na minimumu ili ih uopšte nema, što je najbolji primer da je odluka o otvaranju ove fabrike pre 33 godine bila pun pogodak – kaže Dragan Jovanović, upravnik Elektrolize Rudasrsko-topioničarskog basena Bor, u čijem sastavu posluje Radna jedinica za proizvodnju bakar-sulfata (Regeneracija).

Budući da se bakar-sulfat dobija trostepenim vakuumskim uparavanjem otpadnog elektrolita iz dve susedne RJ Elektrolize (za proizvodnju katodnog bakra i plemenitih metala), odnosno preradom onoga što bi zavšilo u nekom kolektoru, Jovanović zaključuje da je Regeneracija njihov ekološki "dodatak", odnosno da se slobodno može nazvati ekološkom fabrikom.

Foto: Promo Foto: Promo

Pritom se dobija ekonomski isplativ proizvod, i to veoma dobrog kvaliteta, koji ima sigurno tržište, o čemu slikovito govori skoro prazno skladište.

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    17. jul 2015 | 21:09

    Zašto su onda žuti srušili fabriku plavog kamena u Šapcu...

  • momazver

    18. jul 2015 | 06:38

    Lele majko, ala su ove naše pobrojane komšije- žvalave./P.S. Plavim kamenom se mažu rubovi usana gde su žvale i on ih *pojede*. Malo svrbi,izgleda šašavo, ali RADI!...efikasno.../

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA