Načelnik austrijske policije: Srpski kriminalci su najveći dileri ukradenih slika u zapadnoj Evropi

Volfgang Gober kaže da Srbi rade sa Albancima i Hrvatima i da se umetnička dela švercuju na Kosovo, odakle idu u Albaniju i Rusiju

  • 0

Načelnik kriminalističke policije Austrije Volfgang Gober kaže da su kriminalci iz Srbije najveći dileri umetničkih dela u zapadnoj Evropi. On je tokom saradnje sa švajcarskim detektivom Ričardom Elisom prošle godine otkrio da se u Srbiji nalaze dve slike Pabla Pikasa vredne više miliona dolara.

Gober kaže da nije slučajnost to što su slike Pabla Pikasa i Pola Sezana, vredne stotine miliona evra, otkrivene u Srbiji.

- Mi smo u nekoliko navrata otkrivali da u nelegalnom otkupu učestvuju ljudi poreklom iz Sbije. Izuetno su dobro povezani sa svim kriminalnim strukturama, rade zajedno sa Albancima i Hrvatima i uigrali su ceo sistem, od krađe umetnina do njihove prodaje. Bave se i otkupom i švercom ukradenih slika, pa umetnine prenose iz jedne zemlje u drugu i onda ih prodaju - objašnjava Gober.

Dugogodišnji načelnik austrijske policije koji vodi specijalizovani tim za otkrivanje ukradenih slika i hapšenje kradljivaca umetnina sarađivao je sa kolegom iz Švajcarske, detektivom Elisom. Gober je za dnevni list "Blic" rekao da su njih dvojica ukazivali srpskoj policiji na švercere ukradenih slika.

- Raduju me ova hapšenja, znači da dobro radimo svoj posao. Međutim, sumnjamo da su uhapšeni u Sbiji imali saradnike u Evropi i njih treba uhapsiti. Potrebno je spečiti i šverc ukradenih slika na Kosovo, odakle se dalje prenose u Albaniju, Rusiju ili ih prodaju bogatim šeicima. Spska policija mora odlučnije da istraži privatne kolekcije bogataša u kojima se, kako sumnjamo, nalaze neke ukradene slike - dodaje Gober, ne želeći da otkriva o kojim slikama je reč.

Slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" vredna 100 miliona evra pronađena je 12. aprila u Beogradu tokom akcije SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal.

(M. S. / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA