SVE SMO SAŽVAKALI! Dramatični prvi dani svetske krize 2008. godine - onako kako su se odigrali (FOTO)

Sve je počelo naivno i vrlo je brzo eskaliralo. Isprva, finansijski i ekonomski vrh sveta nije imao pojma šta se dešava, a niko, baš niko, nije znao šta radi i šta bi trebalo da radi. Prateći tok događaja od 2007. do 2012. sa najsnažnijim naglaskom na 2008. godini, ovo su najbitniji momenti

  • 1

Grčka, Grčka, Grčka. Kriza, kriza, kriza. Čini se kao da samo o tome slušamo zadnjih godina. Ima dece koja kreću u školu i celog svog života slušaju samo o tome kako se svet još uvek bori sa finansijskom i ekonomskom krizom. To je ona reč kojom se danas deca plaše umesto babaroge.

Ali, kako je sve počelo?

Sedam ili osam godina je dug period, pozaboravljalo se, a neverovatno je interesantno ispratiti te dramatične događaje sa ove distance (koja i nije baš toliko velika).

Dakle, ovako.

2007. GODINA

9. avgust - Banka "BNP Paribas" zamrzava svoje fondove čime postaje prva velika banka koja priznaje da postoji rizik od izlaganja sekundarnog hipotekarnog tržišta. Adam Eplgart, izvršni direktor britanske banke "Northern Rock-a" je kasnije rekao da je to bio "dan koji je promenio svet".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

14. septembar - Pomenuta banka "Northern Rock" je pozajmila velike svote novca ne bi li finansirala hipoteke svojih klijenata i sada je prinuđena da otplati deo duga prodajom tih hipoteka na međunarodnom tržištu kapitala. Ali pošto je potražnja za njima pala, banka dolazi u krizu likvidnosti i mora da pozajmi od britanske vlade. Ovo dovodi do straha da će ova 150 stara finansijska institucija bankrotirati, što opet dovodi do velikih redova ljudi koji čekaju da bi povukli svoju štednju.

2008. GODINA

24. januar - Analitičari objavljuju najveći jednogodišnji pad u prodaji stambenih kuća u Americi, u poslednjih četvrt veka.

17. februar - Nakon što su dva privatna preuzimanja propala, ondašnji britanski ministar finansija Alister Darling objavljuje privremenu nacionalizaciju banke "Northern Rock"; proći će četiri godine pre nego što će se vratiti u privatni sektor.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

14. mart - "JP Morgan" kupuje investicionu banku "Bear Stearns". To je najveća žrtva krize do tog trenutka.

6. maj - Henk Polson, u to vreme američki ministar finansija, izgovara sledeće reči: "Verujem da je najgore najverovatnije iza nas".

7. septembar - Američka vlada spasava od bankrota "Fannie Mae" i "Freddie Mac", dve velike firme koje su garantovale na hiljade sekundarnih hipoteka.

15. septembar - U ogromnoj meri izložena tržištem sekundarnih hipoteka, moćna i preko 150 godina stara američka banka "Lehman Brothers" podnosi zahtev za bankrot, što dovodi do globalne finansijske panike. Ovo se smatra presudnim, ključnim trenutkom.

Snimljeno ispred njujorškog sedišta banke "Lehman Brothers" na dan 15. septembra 2008. godine. Foto: Wikipedia/Robert Scoble Snimljeno ispred njujorškog sedišta banke "Lehman Brothers" na dan 15. septembra 2008. godine. Foto: Wikipedia/Robert Scoble

17. septembar - "HBOS", najveći britanski hipotekarni zajmodavac, biva spasen od strane "Lloyds TSB" nakon dramatičnog pada vrednosti njihovih akcija.

21. septembar - Američke investicione banke su "premlaćene" na tržištima akcijama i deonicama, a "Goldman Sachs" i "JP Morgan" postaju bankarske holding kompanije, čime se završava era investicionog bankarskog modela koja je dominirala prvom decenijom 21. veka do tog trenutka.

25-29. septembar - Odigrava se kolaps još dve velike američke banke, "Washington Mutual" i "Wachovia".

30. septembar - Nedugo nakon što je Irska postala prva evropska država koja je skliznula u recesiju, njena vlada obećava da će prihvatiti sve obaveze irskog bankarskog sektora i garantovati sve isplate u slučaju propasti. Ovo obećanje nije moglo biti održano.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

7-8. oktobar - Nekoliko dana nakon što je kroz Kongres SAD proguran program finansijske pomoći kojim su kupljene ili osigurane sve toksične sekundarne hipoteke od velikih američkih banaka, tri najveće islandske komercijalne banke ("Glitnir", "Kaupthing" i "Landsbanki") doživljavaju kolaps. Da bi osigurao depozite njihovih brojnih britanskih klijenata, britanski premijer Gordon Braun koristi anti-terorističku legislaturu da bi zamrzao imovinu tih banaka u njihovim podružnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

8. oktobar - Usred najgore nedelje ikada za indeks Dau Džouns, osam centralnih banaka (uključujući i Englesku banku, Evropsku centralnu banku i američke Federalne rezerve) snižavaju svoju kamatnu stopu za 0,5 odsto u koordinisanom pokušaju da olakšaju pritisak na one koji pozajmljuju novac.

13. oktobar - Da bi izbegla kolaps britanskog bankarskog sektora, tamošnja vlada spasava od bankrota nekoliko banaka, uključujući "Royal Bank of Scotland", "Lloyds TSB" i "HBOS". Zakon koji je to izvedeno izglasan je u poslednjem trenutku.

7. novembar - Podaci pokazuju da je u prethodnih mesec dana 240.000 Amerikanaca izgubilo posao.

Foto: Promo Foto: Promo

12. novembar - Nakon kritike cenjenih ekonomista, američki ministar finansija Henk Polson objavljuje drastičnu izmenu programa pomoći. Otkazuje se kupovina toksične aktive; umesto toga, odluka je da se bankama da finansijska injekcija. "Bilo je jasno da niko ne zna šta radi. Henk Polson je menjao planove i javne objave na dnevnoj bazi. Takođe je postalo jasno da nikoga neće kazniti niti da će promeniti prirodu sistema", rekao je Čarls Ferguson, filmadžija koji je dobio Oskarom nagrađeni dokumentarac o krizi, "Inside Job".

14. novembar - G20, grupa dvadeset ekonomski najmoćnijih zemalja sveta, sastaje se po prvi put nakon propasti banke "Lehman Brothers". Ovaj sastanak se po značaju upoređuje sa konferencijom u Breton Vudsu 1944. godine, na kojoj je usaglašena regulativa međunarodnog monetarnog i finansijskog poretka za vreme nakon Drugog svetskog rata.

10. decembar - "Ne samo što smo spasili svet...", kaže premijer Gordon Braun. Malo sutra.

2009. GODINA

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

2. april - Samit G20 uspeva da se dogovori oko globalnog stimulativnog paketa vrednog pet biliona dolara.

10. oktobar - Jorgos Papandreu iz socijalističkog PASOK-a dolazi na čelo grčke vlade. Nedelju dana kasnije otkriva svetskoj i javnosti svoje zemlje da je rupa u grčkim finansijama dvostruko veća nego što se prvobitno strahovalo.

2010. GODINA

27. april - Grčki kreditni rejting je snižen na status "smeća".

2. maj - Potezom koji signalizuje početak krize evrozone, Grčka je spasena od bankrota po prvi put, nakon što se Evrogrupa, sastavljena od ministara finansija zemalja evrozone, dogovorila da ovoj zemlji pozajmi 110 milijardi evra. Ovo međutim sa sobom povlači mere štednje i dovodi do masovnih protesta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

28. novembar - Evrogrupa spasava Irsku od bankrota zajmom od 85 milijardi evra.

2011. GODINA

5. maj - Evropska centralna banka spasava od bankrota Portugaliju.

21. jul - Nakon što nije uspela da sredi svoje finansije, Grčka se spasava od bankrota po drugi put.

5. avgust - "Standard & Poor's" snižava status američkog duga.

2012. GODINA

Foto: AP Foto: AP

12. februar - Helenski parlament donosi najoštriji paket mera štednje do tog trenutka.

12. mart - Broj nezaposlenih Evropljana udara u plafon i postaje najveći ikada.

12. jun - Nivo zajmova na koje je prinuđena španska vlada dostiže vrhunac.

Ono što je došlo nakon toga je sadašnjost. Ekonomija se polako vraća sebi, a svi znate šta se dešava u Grčkoj. Najgore, možda, ipak tek predstoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta nam rade...

    22. jul 2015 | 01:22

    Obavezno pogledajte film Inside Job sa Mat Damenom kao naratorom o svetskoj krizi iz 2008 ko ju je i kako stvorio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA