GRČKA SE DIŽE IZ PEPELA: MMF ipak odobrio privremeni kredit, evo koliko joj još ostaje duga!

Grčkoj preti rizik od rasta potrošačkih cena jer je vlada u pregovorima s kreditorima pristala da poveća PDV s 13 na 23 odsto kako bi povećala budžetske prihode

  • 2

Grčka je u ponedeljak isplatila više od 6 milijardi evra duga Evropskoj investicionoj banci (ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), zahvaljujući privremenom kreditu koji joj je odobren dok s ostalim članicama evrozone ne postigne dogovor o novom paketu međunarodne finansijske pomoći.

CIPRAS JE IZABRAO KAPITULACIJU: Varufakis objasnio da Grcima NEMA SPASA!

ECB je potvrdio da je Grčka u ponedeljak isplatila 3,5 milijardi evra dospelih obveznica i 700 miliona evra kamata. To se smatra ključnim jer, da grčka vlada nije platila dospele obveznice, ECB bi morala da prekine program pomoći u održavanju likvidnosti grčkih banaka.

Također, MMF je potvrdio da je Grčka u ponedeljak isplatila dugove od 2,05 milijardi evra i da više nema zaostataka. U junu i početkom jula Grčka nije isplatila dospele kredite MMF-u, zbog čega se smatralo da je tehnički bankrotirala.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, kako je prošle nedelje postignut dogovor između Grčke i njenih kreditora iz evrozone o reformama koje bi ta zemlja trebala da sprovede kako bi dobila novu međunarodnu finansijsku pomoć, Atina je od Evropske unije dobila 7 milijardi evra privremenog kredita.

Tim sredstvima Grčka će moći da plati buduće kratkoročne obaveze, dok sa svojim kreditorima ne postigne dogovor o novom, trećem paketu međunarodne finansijske pomoći vrednom 86 milijardi eura. Postigne li se dogovor, tim bi se paketom pokrile grčke dužničke obveze u idućih nekoliko godina.

Bolja finansijska situacija, nakon odobrenja privremenog kredita, omogućila je Grčkoj da u ponedeljak otvori banke, koje su tri nedelje bile zatvorene zbog strahovanja da će građani u panici zbog mogućeg bankrota države pojačano povlačiti depozite, što bi dovelo do urušavanja bankarskog sastava.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Međutim, restrikcije su ostale na snazi, pa će Grci nedeljno moći da podignu iz banaka 420 eura. Olakšica je samo u tome što će ta sredstva moći podići jednokratno, dok su dosad mogli da podižu 60 eura dnevno.

S druge strane, Grčkoj preti rizik od rasta potrošačkih cena jer je vlada u pregovorima s kreditorima pristala da poveća PDV s 13 na 23 odsto kako bi povećala budžetske prihode.

To je jedan od niza ustupaka na koji je pristala grčka vlada u pregovorima s kreditorima i tako osigurala ostanak zemlje u evrozoni. Slede pregovori o novom paketu međunarodne pomoći koji bi omogućio Grčkoj ispunjavanje budućih dužničkih obveza, ali joj i pomogao u izvlačenju ekonomije iz krize.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рамзо

    21. jul 2015 | 10:22

    Ovo ne moze nikad da bude dobro.Dobiti novac od jednog da bi ga vratio drugima.Kakva je korist od toga?Presipati iz supljeg u prazno .U pravu su oni koji kazu da ovi dugovi nikada ne mogu da budu vraceni

  • Renata

    21. jul 2015 | 10:11

    Do kad ce im trajati? Ne razumwm zasto ne prodaju neka od ostrva jer ih imaju previse. Neki milijarderi bi ih dobro platili. E, ne moze i "jare i pare"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA