Početak suđenja Sanaderu: Nisam kriv, optužnica je iskonstruisana

U Hrvatskoj je počelo najveće suđenje za korupciju, a u slučaju "Fimi medija" po prvi put je optužena politička partija. Nekadašnji premijer Hrvatske i lider HDZ-a Ivo Sanader kazao da nije kriv i da je optužnica iskonstruisana

  • 0

Na početku najvećeg suđenja za korupciju u Hrvatskoj nekadašnji premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader je kazao da se ne oseća krivim. U slučaju Fimi medija, pored Sanadera se terete  još trojica funkcionera HDZ-a, kao i vlasnica marketinške agencije koja je vukla novac u stranački fond i privatne džepove, kako stoji u optužnici.

- Ne smatram se krivim. Smatram da je optužnica konstrukcija i to ćemo dokazati u sudskom postupku - kazao je Sanader.

Tužilaštvo tvrdi da su na sastanke bili pozivani samo predstavnici trgovačkih društava koji su članovi HDZ-a. Cilj je bio jačanje moći okrivljenih Mladena Barišića i Ratka Mačeka, kako bi se oni označili kao osobe od posebnog poverenja Ive Sanadera.

- Fimi media je ostvarila poslovne odnose s većim delom javnih preduzeća. Dokazaćemo da su iz tako uspostavljenih poslovnih odnosa za trgovačko društvo Fimi media proizašli znatni prihodi i da je N. Jurak predavala deo sredstava Mladenu Barišiću, koji ih je potom predavao Branki Pavošević. Takođe, dokazaćemo da je 15 miliona kuna Mladen Barišić predao Ivi Sanaderu koji ih je koristio za sebe i članove porodice. Dokazaćemo da je na taj način HDZ pribavio 31 milion kuna - kazalo je tužilaštvo.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović je najavio da će uvodni govor održati nakon dokaznog postupka, što je sudija Ivana Čalić (sudija koja je presudila za ubistvo Ive Pukanića), ocenila kao zloupotrebu postupka.

(A. P. / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA