ZATVORILI SU 1.600 KOMŠIJA U AMBAR I SPALILI IH: Saznajte sve o zločinu zbog kojeg će vas biti sramota što ste ljudi! (FOTO)

Ova jeziva priča nosi univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvata “drugog”, i u kojem deca odrastaju u atmosferi netolerancije, rasizma i predrasuda

  • 7

Predstava "Naš razred", autora Tadeuša Slobodjaneka, u koprodukciji dva vodeća izraelska pozorišta, telavivskog The Cameri Theatre i Habima National Theatre, tokom jula meseca 2015. godine gostovaće na turneji po Balkanu.

Turneja je počela u Makedoniji, izvođenjima na letnjim festivalima u Ohridu, Bitolju i Skoplju odakle će se predstava preseliti u Tiranu, Albanija (23. jula).

Na dan kada će predstava biti izvedena u Tirani, biće upriličena i Ceremonija dodele Medalje pravednika među nacijama, u znak zahvalnosti porodici koja je spasavala Jevreje tokom Holokausta.

Turneja se potom nastavlja u Crnoj Gori, predstavom u Podgorici 26. jula, a završava izvođenjem u Beogradu 28. jula u okviru festivala CEBEF.

Projekat su podržala Ministarstva kulture i spoljnih poslova balkanskih zemalja i Izraela.

Foto: Promo / ambasada Izraela u Beogradu Foto: Promo / ambasada Izraela u Beogradu

"Naš razred" je predstava o grupi školskih drugova u Poljskoj u periodu uoči i za vreme Drugog svetskog rata, koja oživljava uspomenu na sudbinu evropskih i balkanskih Jevreja, pamteći je za generacije koje dolaze.

Predstava se bavi složenim odnosima između Poljaka i Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Desetoro dece, jedan razred, fragmenti njihovih života dok zajedno odrastaju u malom poljskom selu. Ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosećanje, prepliću se u snažnoj drami koja u isto vreme oduzima dah i dovodi do suza.

BOLJA OD ORIGINALA: Pogledajte predstavu "Kosa" učenika Srednje škole za informacione tehnologije ITHS (FOTO) (VIDEO)

"Naš razred" je ujedno lokalna i univerzalna, pripoveda priču koja se zaista dogodila u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj, 10.jula, 1941.godine, kada su Poljaci katolici, upali u domove svojih komšija Jevreja, sa kojima su odrastali od najranijeg detinjstva, na silu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600.

Foto: Promo / ambasada Izraela u Beogradu Foto: Promo / ambasada Izraela u Beogradu

Nakon istrage koja je sprovedena 1949. godine, i suđenja samo nekolicini ljudi za brutalno ubistvo Jevreja, čuveni istoričar Drugog svetskog rata Jan Tomaš Gros, napisao je knjigu “Komšije” zasnovanu na svedočenjima očevidaca.

U isto vreme, poljska novinarka Ana Bikont otišla je u Jedvabne, gde je razgovarala sa mnogima koji su bili svedoci brutalnosti i ubistva, nakon čega je napisala knjigu “Mi iz Jedvabna”. Agnješka Arnold, poznata poljska filmska rediteljka, snimila je film o pogromu u Jedvabnu. Na osnovu ovih izvora, poljski pisac napisao je svoj komad.

Ma koliko ova predstava bila zasnovana na jednom lokalnom zločinu, ona nosi univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvata “drugog”, u kome deca odrastaju u atmosferi netolerancije, rasizma i predrasuda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    21. jul 2015 | 17:52

    Prvo sam pomislila na hrvatske ustase koji su na takav nacin tretirali sve nekatolicke komsije za vreme NDH a ni u stvaranju nove NDH nista nisu bili bolji.

  • draleRS

    22. jul 2015 | 13:57

    ni 2 atomske bombe nisu genocid ?

  • Boris

    21. jul 2015 | 22:16

    A to nije genocid ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA