ZABRINJAVAJUĆE: U Americi više nije obavezno obeležavanje GMO proizvoda!

Američki Kongres dozvolio je državi da ignoriše zahteve potrošača i poništio zakone koji zahtevaju GMO etiketiranje. Za prodaju GMO bez ikakvog etiketiranja glasali su mahom republikanaca i dio demokrata

  • 14

U SAD više nije obavezno obeležavanje genetski modifikovanih organizama (GMO), odnosno hrane.

EU dala ZELENO svetlo za GMO hranu!

Američki Kongres dozvolio je državi da ignoriše zahteve potrošača i poništio zakone koji zahtevaju GMO etiketiranje. Za prodaju GMO bez ikakvog etiketiranja glasali su mahom republikanaca i dio demokrata. Za razliku od SAD, Evropljani ne žele GMO i hemijske herbicide na toj bazi.

Nedavno je hiljade demonstranata protestovalo protiv američke korporacije "Monsanto" skrećući pažnju na opasnost od genetski modifikovanog semena koje proizvodi ova kompanija.

Protestovali su Holanđani i Belgijanci. U Briselu je dominirao plakat: "Dragi `Monsanto`, ako ne voliš život - ne ubijaj ljude, ne ubijaj životinje, ne ubijaj našu planetu, već se sam likvidiraj". Od početka godine zabeležene su i demonstracije protiv GMO u Australiji, Južnoj Africi, Gani…

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

"Monsanto" je prvobitno osnovan kao prehrambena kompanija. Danas zapošljava 22.000 ljudi u 61. zemlji i vodeći je svetski proizvođač GMO semena i hemijskih herbicida.

Rusija ima zakon o zabrani uzgoja GMO biljaka i životinja, osim za korištenje u ekspertizama i naučno-istraživačkim radovima. Zabrana se tiče i semena koje se dobija zahvaljujući metodama genetskog inženjeringa.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapanka

    24. jul 2015 | 22:31

    GMO-Monsanto=Ubica siromasnog naroda! Ne moraju nas ubijati mecima, ubice nas kancer!

  • SS:SS

    24. jul 2015 | 19:19

    Zlo za covecanstvo.

  • momazver

    24. jul 2015 | 19:50

    Dobro.Znači za koju godinu, lako ćemo ih prepoznati .Svetleće im uši

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA