Cvetković: Nova fabrika "Fijata" jedna od najmodernijih u svetu

"Zajednički projekat Vlada Srbije i 'Fijat' - FAS podići će ugled naše zemlje i doneti profit 'Fijatu', ali i Srbiji kao partneru u tom poslu", istakao je premijer Srbije

  • 0

Premijer Mirko Cvetković istakao je da će novootvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS), jedna od najmodernijih fabrika automobila u svetu, proizvoditi ekskluzivni model u Srbiji.

Premijer je rekao da će zajednički projekat Vlada Srbije i "Fijat" - FAS podići ugled naše zemlje i doneti profit "Fijatu", ali i Srbiji kao partneru u tom poslu.

Cvetković je na svečanom otvaranju fabrike FAS naglasio da je investicija od milijardu evra u tu fabriku verovatno najveća u bilo koji proizvodni kapacitet u Srbiji uopšte, a nekoliko decenija unazad sigurno, i dodao da će u punoj proizvodnji biti zaposleno 2.500 radnika i još 10.000 posredno.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da je današnji dan u kojem je otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" izvanredan i da je dobro što se "Fijat" vratio kući.

- Ovo je izvanredan dan za Kragujevac, Šumadiju, ali i čitavu Srbiju, jer bez izvozne privrede Srbija ne može da se stabilizuje - rekla je Ðukić Dejanović.

Ðukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, dodala je da je sada "Fijat" na potezu, koji treba da pokrene i serijsku proizvodnju novog modela "500 L"

- Ako planirani broj automobila i krene i ima sve one performanse o kojima smo danas slušali, sigurno da je divno što se ''Fijat'' vratio kući - rekla je Ðukić Dejanović.

Generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" Serđo Markjone rekao je da su otvaranjem nove fabrike uspešno završene intenzivne pripreme duže od tri godine, a današnji dan predstavlja novi početak za ovu potpuno redizajniranu fabriku i najmoderniji industrijski pogon sa najsavremenijom "Fijatovom" tehnologijom.

Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će biti proizvodeno oko 200.000 automobila godišnje, a novi model "fijat 500L" pojaviće se na tržište sledeće jeseni.

Markjone je istakao da je "Fijat" izabrao Srbiju za ulaganje zbog privlačnog okruženja za strane investicije, jake industrijske tradicije i mlade, visokokvalifikovane radne snage.

Vlada Srbije i "Fijat" 29. septembra 2008. potpisali ugovor o osnivanju kompanije "Fijat automobili Srbija", zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela.

(D. Zlojutro / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA